Σε μία εβδομάδα όπου τα είκοσι ισχυρότερα κράτη (G20) θα συναντηθούν στο Παρίσι με στόχο να βάλουν ένα τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι επενδυτές –όπως αναφέρει στο μεσημεριανό σχόλιο αγοράς η FXCM- προεξοφλούν ότι θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και σπεύδουν να δώσουν ώθηση στις τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, την ώρα που το δολάριο σημειώνει απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Δεδομένης της αργίας στην Αμερική, θα είναι δύσκολο να αλλάξει η εικόνα των αγορών για το υπόλοιπο της συνεδρίασης. Είναι γεγονός ότι όλοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται πως θα διασώσουν πρώτα τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και μετά τα κράτη. Και αυτό είναι η ισχυρότερη απόδειξη ότι αν οι τράπεζες μείνουν όρθιες μπορούν να αντέξουν μια πτώχευση κράτους, αν όμως ένα κράτος καταρρεύσει αυτή τη στιγμή θα συμπαρασύρει τα πάντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι και αυτή την ώρα η χθεσινές δηλώσεις των κ.κ. Μέρκελ και Σαρκοζί έχουν θετικό αντίκτυπο για τις αγορές και σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην Κίνα τώρα φαίνεται να επιβεβαιώνεται το σενάριο της ομαλής προσγείωσης με νεότερες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 9,4% στο τέλος του 2011 και με αρμόδιους αξιωματούχους να τονίζουν ότι η PBoC θα κάνει τα πάντα για να υποστηρίξει μια ομαλή εξέλιξη της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η κινεζική οικονομία.

Η ισοτιμία EUR/USD πέρασε πάνω από το 1,3600 ενώ ανοδικά κινούνται και όλα τα υπόλοιπα νομίσματα σε σχέση με το δολάριο. Αυξημένες διακυμάνσεις για το γιεν με την ισοτιμία USD/JPY να κινείται προς τα χαμηλά των 76,45 γιεν πριν αντιδράσει ανοδικά. Έντονη άνοδο σημειώνουν τα commodity currencies με την ισοτιμία AUD/USD να προσπαθεί να προσεγγίσει την ισότητα και με την ισοτιμία NZD/USD να έχει περάσει πάνω από το 1,0000. Ο χρυσός βρίσκεται πάνω από τα $1560 και το πετρέλαιο προσπαθεί να προσεγγίσει τα $84,50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωζώνη έδωσαν στήριξη στο ευρώ αλλά και γενικότερα στις αγορές, αλλά ιδιαίτερη σημασία έχει η πτώση της επενδυτικής εμπιστοσύνης Sentix σε χαμηλά δυο ετών, γεγονός που αποτυπώνει το πόσο πολύ έχει επηρεάσει η πρόσφατη πτώση των χρηματιστηρίων τους επενδυτές.

Ένα ακόμα στοιχείο που έδωσε ώθηση στις αγορές ήταν η δήλωση Ρώσου αξιωματούχου ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικό χρέος, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προθέσεις των χωρών BRICS να επενδύσουν στην Ευρώπη. Εκτιμούμε ότι μετά τη λήξη της συνόδου των G20 θα υπάρξουν και περισσότερες πληροφορίες καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσουν τους δικούς τους όρους προκειμένου να επενδύσουν.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης