Οι Κινέζοι επενδύουν στο Χόλιγουντ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 18:52
Οι Κινέζοι επενδύουν στο Χόλιγουντ
Το Χόλιγουντ έγινε ο νέος στόχος των Kινέζων μεγιστάνων, οι οποίοι αγοράζουν κινηματογραφικά στούντιο και υπογράφουν εταιρικές συμφωνίες, την ώρα που το Πεκίνο φιλοδοξεί να επεκτείνει την πολιτιστική επιρροή του και να ενισχύσει την κινηματογραφική τεχνογνωσία του.

Ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, του κινέζου εκατομμυριούχου Τζακ Μα, άρχισε να επενδύει στην εταιρία Amblin Partners του Στίβεν Σπίλμπεργκ ώστε να έχει τη συμπαραγωγή ταινιών που προορίζονται για την κινεζική αγορά, η οποία ευημερεί.

Η Amblin, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και περιλαμβάνει τα στούντιο DreamWorks, έκανε την παραγωγή της παιδικής ταινίας "Big Friendly Giant" ("Ο ΜΦΓ: Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας"), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ.

Ωστόσο οι μεγαλύτερες συμφωνίες μονογράφηκαν από την Wanda, κοινοπραξία που ίδρυσε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, ο Ουάνγκ Τζιαλίν, ένας πρώην στρατιωτικός που είναι γνωστό ότι επωφελήθηκε από τις μεγάλες πολιτικές του διασυνδέσεις.

Ο όμιλός του, που αρχικά ειδικεύτηκε στην αγορά ακινήτων, φιλοδοξεί να γίνει ένας κολοσσός στην τομέα της ψυχαγωγίας. Κατέβαλε 3,5 δισεκ. δολάρια στην αρχή της χρονιάς για να αποκτήσει το στούντιο Legendary Entertainment (Jurassic World, Batman?, Godzilla).

Τον Ιούλιο, ο αμερικανικός Τύπος είχε γράψει ότι όμιλος του Ουάνγκ ήταν σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει μεγάλη συμμετοχή στην Paramount Pictures. Τελικά, τον Σεπτέμβριο, η Wanda υπέγραψε "στρατηγική συμφωνία" με τη Sony Pictures για να επενδύσει σε φιλμ όπου η Wanda "θα δώσει έμφαση στο κινεζικό στοιχείο".

Ο κινεζικός κολοσσός είναι επίσης σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρίας παραγωγής των αμερικανικών βραβείων Χρυσές Σφαίρες.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016, 18:52