Υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο Egan-Jones

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012, 15:06
Υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο Egan-Jones
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Egan-Jones υποβάθμισε το αξιόχρεο της Ιταλίας από το επίπεδο B+ στο οποίο το τοποθετούσε έως τώρα, στην βαθμίδα CCC+, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες της χώρας να χρεοκοπήσει βρίσκονται στο 22%.

Την ίδια ώρα, πολλοί ιταλικοί δήμοι κινδυνεύουν με αδυναμία καταβολής των μισθών του Αυγούστου.

Το συναγερμό σήμανε ο αντιδήμαρχος στην Παβία, Αλεσάντρο Κατάνεο, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιταλικών Δήμων.

«Τον Αύγουστο μερικοί δήμοι, όπως παραδείγματος χάρη το Λέτσε, κινδυνεύουν να μην μπορούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους», τόνισε ο Κατάνεο.

«Αιτία», συνέχισε ο αντιδήμαρχος, είναι «οι περικοπές που αποφάσισε η κυβέρνηση στην χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα μειωμένα έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις από την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου ακίνητης περιουσίας».

Η Ένωση Ιταλικών Δήμων ζητεί ουσιαστικά την κινητοποίηση της κυβέρνησης Μόντι για να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα.

Στον κατάλογο των πόλεων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικό πρόβλημα ρευστότητας, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, συμπεριλαμβάνεται ακόμη και ο δήμος της Αιώνιας Πόλης.

Οι Ιταλοί φαρμακοποιοί, στο μεταξύ, απεργούν, σήμερα, κατά των περικοπών στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που περιέχονται στο τριετές πρόγραμμα περιστολής των δημοσίων δαπανών, που παρουσίασε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Η Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων, τέλος, Κονφιντούστρια σε έκθεσή της τονίζει ότι «η οικονομική ανάκαμψη δεν πρόκειται να αρχίσει στο τέλος του 2012», όπως εκτιμούσε τους προηγούμενους μήνες.

Κατά την Κονφιντούστρια «όλα εξαρτώνται από την Ευρώπη, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κρίση με αβεβαιότητα, περιορίζοντας την δυνατότητα δράσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δίνοντας υπερβολική έμφαση στις πολιτικές λιτότητας».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012, 15:09