Υποχώρησαν τον Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία, καθώς οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών και οι τιμές οργανωμένων ταξιδιών υποχώρησαν, όπως εμφάνισαν τα επίσημα στοιχεία.

Στην προκαταρκτική εκτίμηση για το Μάρτιο, η στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ δήλωσε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή με βάση τα δεδομένα της ΕΕ, υποχώρησε 0,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, χαμηλότερα από την άνοδο 0,1% του Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία των ισπανικών αρχών, οι τιμές υποχώρησαν 0,2% σε ετήσια βάση το Μάρτιο και παρέμειναν αμετάβλητες τον Φεβρουάριο. Ενώ η ισπανική οικονομία έχει βγει από την ύφεση των εννέα τριμήνων, στο β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους, οι τιμές καταναλωτή παραμένουν υπό πτωτικές πιέσεις εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής ζήτησης για αγαθά, από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρόμοιες τάσεις παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Οι τιμές καταναλωτή είχαν υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα του μηδενός τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αυξήθηκαν με χαμηλό ρυθμό τους επόμενους μήνες. Η ΕΚΤ έχει στόχο να διατηρήσει τον ετήσιο πληθωρισμό στην ευρωζώνη χαμηλότερα αλλά κοντά του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω του 1% τους τελευταίους μήνες στην ευρωζώνη και οι οικονομολόγοι αναμένουν τον πληθωρισμό να παραμείνει κάτω του στόχου φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης