Σε πτωτική πορεία βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο του Μιλάνου (μέχρι αυτή την στιγμή καταγράφει πτώση 3,03%) ενώ η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων του ιταλικού από εκείνα του γερμανικού δημοσίου –ή spread–, αγγίζει και πάλι τις 390 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την αρνητική επίδοση του χρηματιστηρίου της ιταλικής συμπρωτεύουσας, τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται οι μετοχές των τραπεζών Sanpaolo (-4,29%), Unicredit (-3,45%) και Μpsm (-4,1%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αναλυτές η κύρια αιτία των σημερινών αρνητικών επιδόσεων εντοπίζεται στα αρνητικά στοιχεία που αφορούν την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε σχόλιο της η εφημερίδα Financial Times υπογραμμίζει ότι «οι ιταλικές και ισπανικές τράπεζες έχουν αγοράσει υπερβολικά υψηλό ποσοστό ομολόγων του δημοσίου».

Σε ό,τι αφορά, όμως, ειδικότερα την Ιταλία, οι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι «το όλο κλίμα επηρεάζεται και από το ότι η κύρια μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, εκείνη της αγοράς της εργασίας, κινδυνεύει να αποδυναμωθεί, λόγω μιας σειράς συμβιβασμών με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις».

Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη κατατεθεί στην βουλή, αλλά οι κοινωνικοί εταίροι συνεχίζουν να ζητούν αλλαγές και επιπλέον παρεμβάσεις: οι ιταλοί βιομήχανοι επιμένουν ότι πρέπει να μειωθούν οι επιπλέον εισφορές που θα πρέπει να βαραίνουν τους εργοδότες σε περίπτωση που προτείνουν σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δε συνδικάτα, αρχίζοντας από το κεντροαριστερό Cgil, θέλουν να βεβαιωθούν ότι όντως, σε περίπτωση αβάσιμης απόλυσης για οικονομικούς λόγους, ο δικαστής θα μπορεί να επιλέγει ανάμεσα στην αποζημίωση και την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου. Αρχικά, το σχέδιο της υπουργού εργασίας Έλσα Φορνέρο, προέβλεπε μόνο την δυνατότητα καταβολής οικονομικής αποζημίωσης.

Σε μια συνεχιζόμενη ρευστή κατάσταση αβεβαιότητας, η Ιταλία προσπαθεί να ξαναβρεί την οδό της ανάπτυξης. Χωρίς να μπορεί κανείς να γνωρίζει, όμως, αν, με την αύξηση της ευελιξίας στις σχέσεις εργασίας, η ανεργία θα μπορέσει, όντως, να μειωθεί από σημερινό το 9%, στο 5%. Ποσοστό που σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αποτελεί και τον μεσοπρόθεσμο στόχο της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης