Τη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης ζήτησε κατεπειγόντως η Γαλλία για την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, μεσούσης της κρίσης στην Ιρλανδία και ενώ η χρηματοπιστωτική πυρκαγιά έχει ενσκήψει στην Ιβηρική, με τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να έχουν πάρει την κατιούσα και το κόστος δανεισμού των δύο χωρών να έχει αγγίξει τα ύψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί μία απλή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Oικονομίας και Oικονομικών του Eurogroup, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης από τη Δευτέρα, το Παρίσι ζήτησε άμεση συνεδρίαση του οργάνου.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί διαδήλωναν στο κέντρο του Δουβλίνου κατά του προγράμματος λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 150.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το κρύο, η κινητοποίηση ήταν σημαντική και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν δικαιολογούνται ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά, ούτε ηθικά. Θα αντισταθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου ICTU.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός που κατήρτισε η κυβέρνηση Κόουεν προβλέπει περικοπές 4,5 δισ. ευρώ και φόρους 1,5 δισ.

Τριγμοί στην Ιβηρική

Την ώρα που οι πιέσεις προς την ιρλανδική κυβέρνηση να υπογράψει το μνημόνιο της βοήθειας με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., λίγο πριν από τις πρόωρες εθνικές εκλογές εντείνονται, η ιρλανδική κρίση φαίνεται να προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ιβηρική χερσόνησο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Τύπο πολλές και αντιφατικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νευρικότητα των αγορών, η οποία τροφοδοτεί με τη σειρά της νέες δηλώσεις, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Τις παρεμβάσεις προκάλεσε η γερμανική έκδοση της εφημερίδας «Financial Times», που υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες της ευρωζώνης και η Ε.Κ.Τ. ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ζητήσει οικονομική βοήθεια, έτσι ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.

Όμως, κυβερνητικοί κύκλοι της Πορτογαλίας εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε από τις «αγορές», για προσφυγή της Λισαβόνας στον εν λόγω στήριξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ράινερ Μπρούντερλε, εκτιμά ότι «καμία άλλη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης»  και, σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία, τονίζει ότι κανένας δεν πρέπει να την πιέσει να αυξήσει τους φόρους της με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης