Μείωση των θέσεών της σε ιστορικό χαμηλό για το τελευταίο έτος παρουσιάζει η Κίνα, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Η.Π.Α. από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα μεταβίβασε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 36,5 δισ. δολαρίων.  Σύμφωνα με τα στοιχεία των Η.Π.Α., το Πεκίνο περιόρισε τις επενδύσεις του σε αμερικανικά ομόλογα στα 1,137 τρισ. δολάρια τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι, τον ίδιο μήνα, ο οίκος S&P είχε μειώσει την πιστοληπτική διαβάθμιση των Η.Π.Α. σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, λόγω των ανησυχιών για το δημόσιο έλλειμμα της μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου.

Η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή του αμερικανικού Δημοσίου. Ασιατικές χώρες, όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και το Χονγκ-Κονγκ, έχουν ήδη μειώσει τις επενδύσεις τους σε αμερικανικά ομόλογα τον Αύγουστο. Παρά τις επιφυλάξεις των Ασιατών, συνολικά η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα αυξήθηκε τον Αύγουστο, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι Βρετανία και Ελβετία, αντιθέτως, αύξησαν τις τοποθετήσεις τους κατά 40 δισ. δολάρια έκαστη, ενώ η Ιαπωνία τις αύξησε κατά 21,8 δισ. δολάρια. Το Τόκιο έχει στην κατοχή του 937 δισ. δολάρια του αμερικανικού χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η όξυνση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις Η.Π.Α. καθιστούν περισσότερο επιφυλακτικούς τους επενδυτές, με συνέπεια να αναζητούν παραδοσιακά καταφύγια ασφάλειας, όπως τα αμερικανικά ομόλογα, παρά τις υπαρκτές ανησυχίες για την σταθερότητα παρόμοιων περιουσιακών στοιχείων.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης