Κινεζικές «πυρηνικές» επενδύσεις έρχονται στη Βρετανία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 10:56
Κινεζικές «πυρηνικές» επενδύσεις έρχονται στη Βρετανία
Έχοντας ήδη καταστήσει σαφή την προθυμία της για κινεζικές επενδύσεις, η Βρετανία έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για συμμετοχή - ακόμη και πλειοψηφική - κινεζικών εταιρειών σε πυρηνικές μονάδες που θα ανεγερθούν σε βρετανικό έδαφος.

Οι πρώτες υπογραφές ενδέχεται να «πέσουν» εντός της προσεχούς εβδομάδας, καθώς η Chinese General Nuclear Power Group (CGNPG) συμφώνησε να συνεργαστεί με τη γαλλική EDF για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη Βρετανία έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια. Το σινοβρετανικό μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη συμμετοχή βρετανικών εταιρειών στο κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ακόμη μία εκδήλωση του επόμενου μεγάλου βήματος στις σχέσεις Βρετανίας και Κίνας - της παλαιότερης δύναμης στην πυρηνική ενέργεια και της ταχύτερα αναπτυσσόμενης δύναμης» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, κατά την τελευταία ημέρα επίσκεψής του στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», η συμφωνία που υπεγράφη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Hinkley εγγυάται στην EDF και στη CGNPG σταθερή τιμή 109,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 35 χρόνια για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται εκεί. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει την πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο των προσπαθειών της για κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, αφού τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα τίθενται εκτός λειτουργίας για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Κίνα, η οποία ήδη έχει 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ετοιμάζει δεκάδες άλλους, εάν καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυστηρές ρυθμιστικές απαιτήσεις των Βρετανών, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της, καθώς επιχειρεί να προωθήσει τις τεχνολογίες της σε περισσότερες δυτικές χώρες.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, 11:45