Κούρεμα στη... Φρανκφούρτη!

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 09:08
Κούρεμα στη... Φρανκφούρτη!
Ξεκινούν στη Φρανκφούρτη οι διαπραγματεύσεις για τους όρους που θα διέπουν το haircut του ελληνικού χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, μετά την έγκριση που έδωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο σχέδιο που του παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου.

«Κλειδί» για την επιτυχία του PSI+ από τις πρώτες επαφές που είχε ο ΟΔΔΗΧ με το IIF και θεσμικούς κατόχους ομολόγων θεωρείται το υψηλό επιτόκιο που θα προσφερθεί για τα νέα ομόλογα, αλλά και η διαχείριση του ποσού των 30 δισ. ευρώ, που θα δοθεί με τη μορφή μετρητών στους ομολογιούχους που θα αποδεχθούν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Οικονομίας Όλι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΙF, Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι η καθολική συμμετοχή των θεσμικών, ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία ομόλογα ύψους 206 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων θα μειωθεί σε 100-103 δισ. ευρώ.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011, 09:27