Κόβουν το ΕΚΑΣ, χαρίζουν δις στους λαθρέμπορους

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, 15:18
Κόβουν το ΕΚΑΣ, χαρίζουν δις στους λαθρέμπορους
«Πειραγμένες» αντλίες στα πρατήρια, νοθευμένα καύσιμα στον στρατό και λαθραία καύσιμα που βγαίνουν προς πώληση στη «μαύρη» αγορά είναι οι σημαντικότερες πτυχές ενός διαχρονικού σκανδάλου, από το οποίο το Δημόσιο χάνει ετησίως περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Την ώρα που οι συνταξιούχοι πλήττονται από τις περικοπές, οι εργαζόμενοι υποφέρουν από τις έκτακτες εισφορές και οι άνεργοι αυξάνονται, η Πολιτεία αδυνατεί να δώσει τέλος στην ασυδοσία των λαθρεμπόρων που αποκομίζουν τεράστια ποσά.

Οι «πειραγμένες» αντλίεςΕκατοντάδες είναι οι καταγγελίες καταναλωτών για «πειραγμένες» αντλίες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι καταναλωτές, εκτός από τις συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ στα καύσιμα, έχουν να κάνουν και με τις αντλίες που άλλα γράφουν στο καντράν τους και άλλα βλέπουν στον δείκτη καυσίμων του αυτοκινήτου τους.

Η μεγάλη κλοπή των καταναλωτών στα πρατήρια γίνεται με τη χρήση μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλακέτας που λειτουργεί με τηλεκοντρόλ και παρεμβάλλεται στο σύστημα ροής της βενζίνης.

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι της ΕΛ. ΑΣ. και των συναρμόδιων υπηρεσιών γίνονταν δειγματοληπτικά και με «ξήλωμα» των αντλιών στα ελεγχόμενα πρατήρια, προκειμένου να ελεγχθούν και να διαπιστωθεί εάν παρεμβάλλεται σύστημα αλλοίωσης των ενδείξεων της αντλίας. Σημαντική απώλεια χρόνου και κόστους δηλαδή, με αμφίβολα αποτελέσματα.Επικοινωνήσαμε με τον πρώην Γ.Γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλα, ο οποίος έχει καταγγείλει πολλές σοβαρές υποθέσεις, αλλά οι παρανομίες συνεχίζονται.

«Αντί οι κυβερνώντες να πατάξουν το λαθρεμπόριο και τη νοθεία καυσίμων, που βάσιμα υπολογίζεται ότι οι απώλειες για το Δημόσιο ανέρχονται σε 1 δις ευρώ τον χρόνο, καταφεύγουν στην εύκολη λύση της περικοπής των συντάξεων με το ΕΚΑΣ. Περικόπτουν σε πρώτη φάση 168 εκατομμύρια ευρώ από 100.000 συνταξιούχους και σταδιακά προχωρούν στην καθολική εφαρμογή σε 370.000 συνταξιούχους σε ποσά που ανέρχονται περίπου στα 850 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο» ανέφερε.

«Μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, διατείνονται ότι αναζητούν ισοδύναμα μέτρα. Αν πράγματι δεν στερούνται κοινωνικής ευαισθησίας και είναι αποφασισμένοι να πατάξουν τη διαπλοκή, έστω και με καθυστέρηση 1,5 χρόνου, τότε δεν έχουν παρά να κάνουν πράξη τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και τις διακηρύξεις, ότι από την πάταξη του λαθρεμπορίου κι άλλων φαινομένων διαπλοκής θα κάνουν κοινωνική πολιτική.

»Οι εξελίξεις κατέδειξαν ότι δυστυχώς όχι μόνο δεν αξιοποίησαν, αλλά ασύστολα εκμεταλλεύτηκαν στοιχεία που αναφέρονταν στην έκθεση της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2012 -2014) -της οποίας είχα την τιμή να προΐσταμαι- για τη δράση κυκλωμάτων διαφθοράς και την απώλεια δις ευρώ τον χρόνο» πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, 15:21