Μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 27,67%, μεταξύ του πρώτου πενταμήνου του 2011 και του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, παρατηρείται στην αγορά εργασίας. Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται μικρή μείωση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης κατά 0,34% και σημαντική αύξηση, κατά 11%, των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2011 σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εις βάρος της σταθερής εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 5,56% λιγότερες επιχειρήσεις κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας οποιαδήποτε νέα σύμβαση εργασίας.

Σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν κατά 156% οι μετατροπές παλαιών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση και 667% παλαιών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης σε συμφωνία με τους εργαζομένους.

Η αύξηση της μετατροπής των συμβάσεων από πλήρους απασχόληση σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση είναι ιλιγγιώδης (5.071%), με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2009, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν ο κορμός της απασχόλησης, με 79% των νέων συμβάσεων που κατετίθεντο στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Το 2010, το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 66,9%, ενώ μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 εμφανίζεται να υποχωρεί στο 60%, αναδεικνύοντας την τάση υποχώρησης των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που αντικαθίσταται πλέον από τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή ακόμα χειρότερα από τις συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης