Οδηγός για φορολογουμένους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 11:20


Του Κώστα Ιερίδη

Έναν μήνα και κάτι έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Ιουνίου και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανέφερε πως δεν θα δοθεί παράταση, παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις λογιστών για… μποτιλιάρισμα στο Taxisnet -ειδικά προς το τέλος της προθεσμίας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί λίγο περισσότερες από 200.000 δηλώσεις σε σύνολο 6 εκατ. Το zougla.gr παρουσιάζει τα 10 βασικότερα σημεία, με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, στα οποία πρέπει να δώσουν προσοχή οι φορολογούμενοι.

- Δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που είναι προ-συμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων. Τι πρέπει να κάνω;

Η προ-συμπλήρωση έγινε από τη ΔΗΛΕΔ με βάση τα στοιχεία τα οποία απέστειλαν ηλεκτρονικά εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία. Αν είναι λάθος, πρέπει να σταλούν τα επικαιροποιημένα.

Επικοινωνήστε με τον εργοδότη ή φορέα και ενημερώστε τον. Σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης.

- Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;

Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. για την έγγαμη σχέση. Στη συνέχεια θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση, αφού επιλέξετε την ένδειξη «ΕΓΓΑΜΟΣ» και πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου.

- Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2014, πώς το δηλώνω;

Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα εισαγάγετε και τα στοιχεία της άλλης κατοικίας. Θα τη χαρακτηρίσετε, θα την καταχωρήσετε και θα επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».

Τέλος, θα επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και εκ νέου την επιλογή «μεταφορά στη δήλωση». Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανιστούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και στον 708 για τη σύζυγο. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα μηνύματα που εμφανίζονται κατά την εισαγωγή των στοιχείων των ακινήτων.

- Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν έχω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1 Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, θα τη χαρακτηρίσετε και θα επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
Προσοχή: θα πρέπει να «κλικάρετε» τον κωδικό 203. Στη συνέχεια θα συμπληρώσετε και τον πίνακα 6.12

- Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;

Α) Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 ως δωρεάν παραχώρηση.
Β) Αυτός που κατοικεί στο ακίνητο, το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

- Το ακίνητό μου δεν ηλεκτροδοτείται έπειτα από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;

Είναι λάθος η άποψη ότι δεν έχετε αριθμό παροχής, αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλαιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.

- Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 6.12 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές;

Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους Α.Φ.Μ. των δύο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν.

Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816, έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου. Οι υπόλοιποι Α.Φ.Μ. (με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.

- Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;

Στον πίνακα 6.14 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419, 420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.

- Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;

Δηλώνετε όποια ακίνητα ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε αναλόγως (κύρια-1η, δευτερεύσα-2η, δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε «μεταφορά στη δήλωση».

- Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;

Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράφετε στον κωδικό 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί και συμπληρώνετε τους κωδικούς 092, 091 και 097.

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα για τις φορολογικές δηλώσεις, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015, 07:52

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 12:26