Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 17:30
Μιχάλης Παπανίδης


Τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ακόμη και τώρα για το μέλλον της χώρας και τα πακέτα βοήθειας, που έχει ανάγκη, για να αντιστρέψει, μετά από σκληρή προσπάθεια την πορεία προς το χειρότερο.

Η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου ήταν κατά τα φαινόμενα ημερομηνία και διαδικασία-κλειδί για τη σωτηρία της χώρας και την εξασφάλιση σταθερότητας ως το 2014.

Τώρα όμως καταγράφονται «πληροφορίες» ότι η λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης μπορεί να μετατεθούν για το φθινόπωρο, ίσως και αρκετούς μήνες αργότερα.

Οι αντιρρήσεις εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και οι δυσκολίες που συναντά το σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβολή την τελική συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις από το Βερολίνο να κάνουν λόγο για το ερχόμενο φθινόπωρο και όχι εντός του Ιουνίου.

Βεβαίως, κατά τη Mαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η 5η δόση του δανείου θα καταβληθεί κανονικά.

Ωστόσο, φέρεται να είπε ότι η συνολική λύση για το νέο δάνειο, το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, το ευρωομόλογο και άλλες αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, μάλλον θα μετατεθούν στη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015 θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και η ψήφιση του εκτιμάται τώρα ότι δεν πρόκειται να γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου.

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η γερμανική κυβέρνηση θέλει η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα να δοθεί μέσω του μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF), ώστε να αποφευχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή, όπως θα γινόταν αν η βοήθεια δινόταν μέσω διμερών δανείων (αυτό συνέβη με την έγκριση για τα 110 δισ. ευρώ).

Οι γερμανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι η απόφαση συναντά εμπόδια κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης της κυβέρνησης της Σλοβακίας. Πάντως, η κυβέρνηση της χώρας διέψευσε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «δεν είναι ακριβές». Η Σλοβακία θέτει όμως αυστηρές προϋποθέσεις. «Ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσει προ παντός την εκπλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής καθώς και ένα πολύ αυστηρό νέο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων και εξασφαλίσεων, με δεσμευτική στήριξη από όλα τα σημαίνοντα ελληνικά κόμματα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. «Το νέο πακέτο διάσωσης πρέπει να υιοθετηθεί με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

Όμως και οι τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές, κωλυσιεργούν για να αποδεχθούν την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης, την οποία επιθυμούν διακαώς η γερμανική κυβέρνηση αλλά και άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά.
«Οι τράπεζες το αρνούνται κατηγορηματικά», φέρεται να δήλωσε Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα, εκτιμώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση η συμμετοχή τους θα είναι «συμβολική».

Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν στους μετόχους τους γιατί θα πρέπει να αγοράσουν και πάλι «επικίνδυνα» ομόλογα, ενώ μπορούν απλώς να πάρουν πίσω τα χρήματά τους και να τα επενδύσουν σε τίτλους χαμηλότερου ρίσκου.

Επιπλέον, η μετακύλιση χρέους θα προκαλούσε στρεβλώσεις στην αγορά, καθώς θα επηρεάζονταν μόνο οι τράπεζες που έχουν ομόλογα λήξεως 2014, όπως η Societe Generale, ενώ η BNP Paribas που έχει ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας δεν θα χρειαζόταν να συμμετάσχει στον ίδιο βαθμό.

Πάντως, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν που μίλησαν την Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο επέμειναν ότι οι επόμενες κινήσεις για την Ελλάδα, θα έχουν συμφωνηθεί πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.

Ουσιαστικά, δεν αποκλείεται εντός του Ιουνίου να υπάρξει ένα είδος πολιτικής συμφωνίας για τη στήριξη της Ελλάδας, με τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου να οριστικοποιούνται αργότερα.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Δευτέρα ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ εμφανίστηκε θετικός, για πρώτη φορά δημοσίως, στο ενδεχόμενο συμφωνίας για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, μέσω της διατήρησης της έκθεσης των τραπεζών στη χώρα.
«Αυτό δεν είναι χρεοκοπία. Είναι κάτι που η ΕΚΤ θα θεωρούσε κατάλληλη» λύση, τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Νουτ Βέλινκ, είπε την Δευτέρα ότι η εθελοντική μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι τμήμα ενός νέου πακέτου βοήθειας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 17:32