Την ώρα που οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους, ζητώντας άμεση βελτίωση των δημοσιονομικών μέσα στον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή την Παγκόσμια Τράπεζα, γνωρίζοντας καλά ότι οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας βρίσκονται στα όριά τους.

Αν και επίσημα το σενάριο αυτό διαψεύδεται, δεν είναι τυχαίο ότι συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου στη Μόσχα, ούτε τυχαία μπορεί να θεωρείται η παρότρυνση του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προς την Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ ή στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το μικτό κλιμάκιο της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα εποπτεύσει την πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Ο στόχος που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες είναι να εξοικονομηθούν άμεσα επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 8,7% του ΑΕΠ.

Την ώρα που η αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων σε καύσιμα και πολυτελή αγαθά βρίσκονται προ των πυλών καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών, καθοριστικό σημείο διαπραγμάτευσης αποτελούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, τους οποίους κοινοτικοί αξιωματούχοι εισηγούνται να καταργηθούν, αλλά και οι απολύσεις στον ευρύτερο τομέα του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης