Η Ισπανία βρίσκεται «σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, μια στιγμή ακραίας αδυναμίας» παραδέχθηκε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο. Την ίδια ώρα, οι αγορές αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Μαδρίτης να ακολουθήσει το αυστηρό δημοσιονομικό πρόγραμμά της μέσα σ’ ένα πλαίσιο ύφεσης.

Πρόκειται για «μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα», δήλωσε ο Μοντόρο, απευθυνόμενος στους βουλευτές που συνεδρίασαν για να εξετάσουν τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2012, αλλά «αυτός ο προϋπολογισμός έχει στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη έναντι της ισπανικής κοινωνίας, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων μας έναντι της Ισπανίας, την εμπιστοσύνη των αγορών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ο πιο λιτός προϋπολογισμός της δημοκρατίας και θέλει εξάλλου να είναι και ο πιο ρεαλιστικός, αυτό που έχει ανάγκη η Ισπανία για να υπερβεί αυτή την κατάσταση κρίσης», πρόσθεσε ο Μοντόρο. Είναι «ένας προϋπολογισμός προσαρμοσμένος στην οικονομική ύφεση, η οποία άρχισε στα τέλη του 2011».

Η Ισπανία βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο της κρίσης στην Ευρωζώνη, με τη δημοπρασία διετών και δεκαετών ομολόγων της. Παρότι η ζήτηση ήταν ικανοποιητική, οι επενδυτές ζήτησαν υψηλότερο επιτόκιο, 5,7% σε σχέση με το 5,3% στην τελευταία αντίστοιχη δημοπρασία στις 4 Απριλίου.

Η αύξηση στο κόστος δανεισμού είναι χαρακτηριστική της δυσπιστίας των αγορών για το πακέτο λιτότητας που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση Ραχόι και θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενίσχυση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών με πολύ φθηνά δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ανησυχία ενίσχυσαν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας, σύμφωνα με τα οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Φεβρουάριο έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ των τελευταίων 17 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης