Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ χάνει η Ελλάδα κάθε χρόνο. Αυτή τη φορά όχι λόγω του Νο 1 προβλήματος, που είναι η φοροδιαφυγή, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας κτηματολογίου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκτίμηση αυτή κάνει η Εθνική Τράπεζα, η οποία σε έκθεσή της αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, αντί να αξιοποιήσουμε τη γη για να πλουτίσουμε, φτωχαίνουμε.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, το βασικότερο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις επενδύσεις σε γη από την εποχή της… Οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/2 της συνολικής έκτασης της Ελλάδας διεκδικείται από ιδιώτες (65.000 τ.χλμ. από περίπου 130.000 τ.χλμ. συνολικά).

Ωστόσο, βάσει ιστορικών πηγών, τίτλοι ιδιοκτησίας φαίνεται να έχουν εκδοθεί μόνο για τα 40.000 τ.χλμ. (με την πλειονότητά τους να έχει προκύψει μέσω διανομών γης της περιόδου 1871-1938).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αεροφωτογραφίες του 1945

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ελληνικό κράτος έχει στηριχθεί σε αεροφωτογραφίες του 1945. Η χώρα, δηλαδή, έχει δασικές διεκδικήσεις για έκταση περίπου 80.000 τ.χλμ. (το 60% της συνολικής έκτασης). Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες διεκδικούν σχεδόν το 50% της ελληνικής γης. Με άλλα λόγια, Δημόσιο και ιδιώτες επιδίδονται σε αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις του 10% της ελληνικής γης, γεγονός ικανό να διώξει τους επενδυτές.

Εάν εκσυγχρόνιζαν το καθεστώς αναφορικά με τις χρήσεις γης, οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα έφθαναν τα 7,3 δισ. ευρώ ετησίως (από περίπου 6 δισ. ευρώ τώρα). Και εάν προχωρούσαν και οι μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον (όπως οι κανονισμοί για άμεσες ξένες επενδύσεις), οι τουριστικές επενδύσεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα 7,8 δισ. ετησίως, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της ΕΤΕ.

Το πρόβλημα, πάντως, αναμένεται να εξακολουθήσει να παραμένει άλυτο, καθώς το Κτηματολόγιο δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το 2020. Μέχρι τότε οι προοπτικές της Ελλάδας, που καλύπτει το 1/3 της μεσογειακής ακτογραμμής, έχει σχεδόν 400 παραλίες με γαλάζια σημαία (30 ανά 10.000 τ.χλμ. έκτασης έναντι 9 κ.μ.ο. για τις ευρωπαϊκές χώρες) και μέση ημερήσια ηλιοφάνεια σχεδόν 8 ώρες, θα παραμένουν θαμμένες…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης