Περίπου 42 δις ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα, είτε την Δευτέρα, είτε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου.

Στην έκθεση της ΤτΕ συμπεριλαμβάνεται η μελέτη της BlackRock, η οποία αναφέρεται στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Τα επιμέρους συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την έρευνα στις τράπεζες βασίζονται στο «χειρότερο» σενάριο, το οποίο αποδείχτηκε στη συνέχεια ως το πλέον «ρεαλιστικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα χρειαστούν 28 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση τα οποία κατανέμονται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ως ακολούθως:

Η Εθνική Τράπεζα υπολογίζεται πως θα χρειαστεί κάτι λιγότερο από 10 δις ευρώ (9,5-9,8 δις ευρώ), η Eurobank 5,8 δις ευρώ, η Πειραιώς περί τα 7 δις ευρώ και η Alpha Bank υπολογίζεται να χρειασθεί κεφάλαια της τάξης των 4,3-4,5 δις ευρώ. Στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον 7 δις ευρώ για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία λογίζεται ξεχωριστά από την Πειραιώς, άλλα 4 δις ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και επιπλέον 3 δις ευρώ για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες. Σʼ αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι συνεταιριστικές τράπεζες, για τις οποίες η εικόνα θα αποσαφηνισθεί τον Φεβρουάριο, με νεώτερη, ειδική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης