ΤΕΕ: Στο 1,4 δισ. ευρώ τα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

ΤΕΕ: Στο 1,4 δισ. ευρώ τα έσοδα από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
Περί τις 875.254 ιδιοκτησίες έχουν ήδη καταγραφεί μέσω του νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, από τις οποίες οι 575.000 έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα το ΤΕΕ στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα από 695.000 ιδιοκτήτες ανέρχονται συνολικά, μέχρι σήμερα, σε περίπου 1,4 δισ. και αντιστοιχούν σε περίπου 2,3 εκατ. συναλλαγές, ενώ σε οριστική υπαγωγή βρίσκονται 220.340 αυθαίρετα, με αναμενόμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία περί το 1 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος το 75% των δηλώσεων αφορά σε αυθαιρεσίες σε κτήρια με οικοδομική άδεια, ενώ το 25% σε κτήρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα.

Το 70% των δηλώσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου, ενώ το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου.
Όσον αφορά στη χρήση των ακινήτων που δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 22% των ακινήτων χρησιμοποιείται ως πρώτη και μοναδική κατοικία, το 60% ως άλλη κατοικία και το 18% για επαγγελματικές χρήσεις (μεταποίηση πρωτογενούς τομέα 1%, τουρισμός - βιομηχανία 4%, υπηρεσίες 13%).

«Ο νόμος 4178 μετά την κρίση του από το ΣτΕ ως συνταγματικός δίνει διέξοδο τακτοποίησης σε όλες σχεδόν τις αυθαίρετες κατασκευές και ως εκ τούτου αποτελεί ευκαιρία οριστικής λύσης για τους πολίτες, ώστε να αποκτήσουν αδέσμευτη χρήση των ακινήτων τους και να μην επαπειλούνται με την υποβολή δυσβάκτακτων προστίμων» δήλωσε ο κ. Στασινός.

«Επίσης, όσοι πολίτες έχουν δηλώσεις στον αντισυνταγματικό νόμο 4014 είναι χρήσιμο να τις μεταφέρουν με μικρό κόστος, σχεδόν αυτόματα και χωρίς επιπλέον πρόστιμα, στον νέο συνταγματικό νόμο 4178» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Επιμέλεια: X.M. 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 06:09