«Δεν προβλέπω να υπάρξουν σύντομα ουσιαστικές αλλαγές στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο πρώην διευθυντής του βρετανικού περιοδικού Economist Μπιλ Έμοτ στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο.

Σύμφωνα με τον Έμοτ —που θεωρείται από τις εμπειρότερους ευρωπαίους οικονομικούς αναλυτές— «η συμφωνία για την δημιουργία ασπίδας κατά των σπρεντ, έτυχε λανθασμένης ερμηνείας. Η Ισπανία και η Ιταλία την εξέλαβαν ως μια απεριόριστη δέσμευση για την αγορά χρέους των χωρών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά, η Γερμανία, δεν είναι αυτής της γνώμης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επί σειρά ετών διευθυντής του Economist πιστεύει ότι «το σπρεντ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία» και θεωρεί ότι «το πιο άμεσο μέτρο που μπορεί να ληφθεί είναι η δημιουργία ενός συστήματος εποπτείας των τραπεζών που να παραχωρεί επιπλέον δικαιοδοσίες στις Βρυξέλλες».

«Για την Ιταλία υπάρχει όμως ένα επιπλέον πρόβλημα, η πολιτική αβεβαιότητα. Το σύστημα παροχής βοήθειας δεν θα είναι αποτελεσματικό αν δεν καταφέρουμε να έχουμε μια ιταλική κυβέρνηση με χρονικό ορίζοντα ετών, όχι μηνών», συμπληρώνει ο Έμοτ, ο οποίος πρότεινε την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Όσον αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο γνωστός Βρετανός αναλυτής εκτιμά ότι «η θέση της δεν μπορεί να αλλάξει. Διότι η γερμανική πολιτική απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ελαστικότερης ερμηνείας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως και την υιοθέτηση των Ευρωομολόγων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κι αν οι σοσιαλδημοκράτες καταφέρουν να κερδίσουν τις εκλογές του 2013, διότι η συγκεκριμένη γραμμή εκφράζει την βούληση της γερμανικής κοινής γνώμης», πρόσθεσε ο πρώην διευθυντής του Economist.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης