Το ευρώ ενισχύθηκε κατά τις πρώτες πρωινές ώρες με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών με αντικείμενο την επέκταση του ευρωπαϊκού «τείχους προστασίας». Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, ανέφερε ότι το όριο των διαθέσιμων πόρων των μηχανισμών στήριξης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 800 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε ότι το Βερολίνο τάσσεται εναντίον της παράλληλης λειτουργίας των μηχανισμών EFSF και ESM.

Τα τρία σενάρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο δείχνει ότι η δανειακή δυνατότητα του μόνιμου μηχανισμού ESM δεν θα ξεπερνά τα 308 δισ. ευρώ (500 δισ. ευρώ μείον τα 192 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί ήδη από το EFSF).

2. Το πιο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει παράλληλη λειτουργία των ESM και EFSF (500 δισ. ευρώ του ESM συν τα 248 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει ως διαθέσιμα από το EFSF, συνολικά 748 δισ. ευρώ).

3. Το τρίτο σενάριο βασίζεται στην προσωρινή παράλληλη λειτουργία των δύο μηχανισμών, ενώ έπειτα το ESM θα λειτουργήσει με «δύναμη πυρός» τα 500 δισ. ευρώ. Αυτή η περίπτωση είναι που συναντά τη μεγαλύτερη συναίνεση στις αγορές και επομένως δεν αναμένεται να προκαλέσει έκπληξη και να οδηγήσει στην ενίσχυση του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα ανακοινώθηκε η εκτίμηση για τον πληθωρισμό Μαρτίου στην Ευρωζώνη για πτώση 2,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση στο 2,5%. Μπορεί ο πληθωρισμός να μην υποχώρησε στα αναμενόμενα επίπεδα, ωστόσο, η μέτρηση του Μαρτίου είναι η χαμηλότερη από τον περασμένο Αύγουστο. Στον απόηχο της ανακοίνωσης, το ευρώ σημείωσε μικρή πτώση έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ δεν κατάφερε να κρατηθεί πάνω από το 1,3370 και επομένως παραμένει εντός του εβδομαδιαίου εύρους διαπραγμάτευσης. Η ισοτιμία GBPUSD αναρριχήθηκε σε νέο υψηλό από τις αρχές του έτους ξεπερνώντας το 1,6000, στο 1,6032.

Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα και η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Ισπανία, ενώ στις Η.Π.Α. ανακοινώνονται οι προσωπικές δαπάνες/προσωπικό εισόδημα καθώς και ο δείκτης εμπιστοσύνης Michigan. Όπως σημειώνει ο αναλυτής του DailyFX, Ilya Spivak, οι traders θα αναζητήσουν την πηγή της αναμενόμενης αύξησης στις προσωπικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM: «μία αύξηση στις δαπάνες δεν σημαίνει απαραίτητα και υγιή κατανάλωση, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η απόσταση ανάμεσα στο εισόδημα και τις δαπάνες βρίσκεται στα 2,3 τρισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών τους σε βαθμό που έχουμε να δούμε από την ύφεση του 2008». Την ίδια στιγμή ο δείκτης Michigan αναμένεται να σημειώσει την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο. Με βάση τα παραπάνω είναι πιθανό να επιστρέψει η αποστροφή ρίσκου.

Διαβάστε επίσης: Στα 800 δις ευρώ η «ασπίδα προστασίας»
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 13:40

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης