Ένα από τα όπλα του κυβερνητικού επιτελείου στη μάχη για το “συμμάζεμα” των κάκιστων οικονομικών της χώρας φαίνεται ότι παθαίνει… αφλογιστία.

Οι ελπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, που θα επέφερε στα ταμεία του κράτους σοβαρά χρηματικά ποσά, ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού, αποδεικνύονται «όνειρα καλοκαιρινής ραστώνης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας- του πλέον αρμόδιου θεσμικού φορέα- τα έσοδα από τον τουρισμό σημείωσαν σε ετήσια βάση αισθητή κάμψη, που κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους άγγιξε το 14,7%.

Τα έσοδα σε πραγματικούς αριθμούς ανήλθαν στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας σαφή υστέρηση και προκαλώντας αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο περίμενε πολύ μεγαλύτερα έσοδα.

Μόνο τον Ιούνιο, τον πρώτο μήνα της θερινής τουριστικής περιόδου, οι εισπράξεις σημείωσαν κάμψη 10,4% με τους πραγματικούς αριθμούς να “γράφουν” έσοδα 1,39 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώση της τουριστικής κίνησης ίσως επιτείνει την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας και να οδηγήσει την Ελλάδα σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993, σημειώνει το Reuters, δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους στην Ελλάδα και αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος μετά τη ναυτιλία.

Η ύφεση σε Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, από όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των 15 εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό.

Οι αφίξεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κεφαλονιά και η Χίος, σημείωσαν πτώση έως 26% στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Το κακό ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν ευθύνεται εν μέρει και για την αύξηση ρεκόρ της ανεργίας στο 8,5% τον Μάιο, εξηγούν οικονομολόγοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης