Ο αυτοδημιούργητος Έλληνας δισεκατομμυριούχος Κώστας Μακρής ή «Con Makris», όπως τον αποκαλούν, είναι ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Νοτίου Αυστραλίας και ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες στον κόσμο. Πρόσφατα αγόρασε έναντι 65 εκατομμυρίων δολαρίων το Όρακλ, ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο της περιοχής Γκολντ Κόουστ (Χρυσή Ακτή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεννήθηκε στο Λυγουριό Επιδαύρου και μεγάλωσε στον Χολαργό. Έφυγε από την Ελλάδα στην ηλικία των 16, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 χωρίς τους γονείς του και μετανάστευσε στην Αυστραλία μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες που έφυγαν εκείνα τα χρόνια. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε ένα χυτήριο, όπου έφτιαχνε μπίλιες για ρουλεμάν. Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Το 2005, ο Κώστας Μακρής, σε μια από τις επιχειρηματικές του κινήσεις στην Ελλάδα, αποφάσισε να αγοράσει την ΠΑΕ Παναχαϊκή. Τέσσερα χρόνια μετά παραχώρησε το πλειοψηφικό πακέτο στον δικηγόρο Αλέξη Κούγια.

Ο κ. Μακρής μίλησε στο zougla.gr για την πρώτη του δουλειά και για διάφορες προσωπικές του εμπειρίες…

– Πώς ήταν τότε στην πρώτη σας δουλειά στο χυτήριο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έδιναν τότε, θυμάμαι, ανά δυόμισι βαρέλια, 3 ώρες μπόνους. Εγώ ήμουν παιδάκι, γεμάτο όρεξη για δουλειά και δεν καθόμουν καθόλου. Έτρωγα τη σέμιντζα (σάντουιτς) με το ένα χέρι και με το άλλο κοπάναγα με το σφυρί. Έβγαζα 4 με 4,5 βαρέλια την ημέρα. Ο προϊστάμενος, αφού είδε ότι έβγαζα τόση δουλειά, προσπάθησε στην αρχή να με ρίξει, αλλά όταν είδε ότι εγώ δεν μάσαγα από αυτά, συμμορφώθηκε. Μέναμε με έναν φίλο μου σε μια Ελληνίδα, η οποία μας νοίκιαζε από ένα δωμάτιο στον καθένα, αλλά μας πρόσεχε σαν να ήμασταν παιδιά της. Πολλές φορές μάς έφτιαχνε πρωινό πριν πάμε για δουλειά. Δούλεψα εκεί σ’ αυτό το χυτήριο για 19 μήνες περίπου. Είχα μαζέψει αρκετά λεφτά και αφού πήγαμε με έναν φίλο μου για έξι μήνες στην Ελλάδα, γύρισα και αγόρασα ένα μαγαζί φις εντ τσιπς. Σε έξι μήνες περίπου, αγόρασα ένα μικρό σούπερ μάρκετ, που είχε μέσα φρουτερία. Το είχαν κάτι Εγγλέζοι, το παρακολουθούσα που είχε κόσμο συνεχώς, το παζάρεψα μαζί τους και το πήρα. Πήγαινα στην αγορά πρωί πρωί να αγοράσω φρούτα και γκροσαρικά (μαναβικά), μετά γύριζα μέχρι τις 11.30-11.45 στο σούπερ μάρκετ να τα φτιάξω, να τα ετοιμάσω και μετά πήγαινα στο φις εντ τσιπς. Έκοβα σαλάτες γρήγορα – γρήγορα, είχα κάνει και αποβραδίς προετοιμασία, άναβα καζάνια, δούλευα το φις εντ τσιπς μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι και μετά έκλεινα και πήγαινα δίπλα. Έβγαζα έξω φρούτα, ετοίμαζα ό,τι έπρεπε να γίνει, στις 17.00 το απόγευμα γύριζα στο φις εντ τσιπς, μέχρι τις 19.30. Και ξανά μετά στο σούπερ μάρκετ μέχρι το βράδυ, αργά. Πολλές φορές πέρναγε ο κόσμος και με έβλεπε να καθαρίζω τα τζάμια γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα και μου έλεγαν: “έτσι όπως πας, σε λίγο θα αγοράσεις όλο το σόπινγκ σέντερ”. “Μόνο αυτό;” έλεγα από μέσα μου!».

– Και πράγματι, τελικά, αυτό που σκεφτόσασταν έγινε. Όχι μόνο, αυτό!

«Πράγματι, έπειτα από λίγο καιρό, έφτιαξα μια αλυσίδα με “κοτάδικα”. Αγόραζα μαγαζιά, τα έστηνα όπως ήθελα και μετά τα νοίκιαζα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 είχα κάνει επτά κοτάδικα και αποφάσισα να τα πουλήσω και να αγοράσω ένα σόπινγκ σέντερ στην Αδελαΐδα. Τότε ήταν η εποχή που άνθιζαν τα πρώτα σόπινγκ σέντερ. Το έφτιαξα, το επέκτεινα, αγόρασα άλλο ένα, το ‘φτιαξα κι αυτό, και έτσι το ένα έφερε το άλλο και φτάσαμε σε αυτά που βλέπετε σήμερα».

– Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

«Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Όλοι ξέρουν ότι πάντα βοηθώ τους ενοικιαστές μου. Όταν εντοπίσω ένα πρόβλημα σε κάποιο κατάστημα, επεμβαίνω και φροντίζω να λυθεί, πριν αυτό μεγεθυνθεί και πνίξει τον ενοικιαστή μου».

– Έχετε, δηλαδή, κάποια ειδική ικανότητα στο να εντοπίζετε νωρίς κάποια προβλήματα στις επιχειρήσεις;

– «Όχι, απλώς λόγω της ενασχόλησής μου με πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα, έχω αποκτήσει την εμπειρία να εντοπίζω το πρόβλημα, όταν κάτι δεν δουλεύει σωστά σε μια επιχείρηση. Και εκεί επεμβαίνω, τους βοηθάω, είτε να λύσουν το πρόβλημα είτε να πουλήσουν την επιχείρηση χωρίς να καταστρέψουν τη ζωή και την οικογένειά τους. Αυτού του είδους η διαχείριση τους κάνει όλους να θέλουν να νοικιάσουν τα μαγαζιά μου, γιατί όλοι ξέρουν ότι θα τους προσέξω».

Ένα γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του Con Makris ήταν «το θαύμα της Τήνου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Βρέθηκε στην Τήνο χωρίς να το έχει προγραμματίσει – ούτε καν το είχε στο μυαλό του – σαν να τον έστειλε η Παναγία για να σώσει τη ζωή ενός παιδιού, μας αφηγείται σήμερα:

Η συνέχεια είναι πραγματικά συγκλονιστική. Η αλληλουχία των γεγονότων εντυπωσιάζει.

Φωτογραφία από τη μαρίνα που του ανήκει

To Palazzo Versace όπου διαμένει ο Κ. Μακρής

Από το 1989 που συνέβη αυτό το περιστατικό, η ζωή του Con Makris και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες βρίσκονται συνεχώς σε ανοδική πορεία. Το 2008 ανακηρύχθηκε πλουσιότερος επιχειρηματίας της Νοτίου Αυστραλίας, έχει προταθεί τρεις φορές για πρόσωπο της χρονιάς στην Αυστραλία και η περιουσία του προσεγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο επένδυσε 120 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά μιας μαρίνας σκαφών και των δύο πιο σύγχρονων εμπορικών κέντρων στην τουριστικότερη περιοχή στην Αυστραλία, την Gold Coast, κάτι αντίστοιχο με το Μαϊάμι της Φλόριντα στις ΗΠΑ. Στο εμπορικό κέντρο Marina Mirage στεγάζονται τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία Palazzo Versace και Sheraton Mirage, ενώ φιλοξενούνται οι πιο γνωστοί οίκοι της αγοράς.

Στο τελευταίο απόκτημα της Makris Group, το Oracle, ενσωματώνονται δύο ουρανοξύστες σύγχρονου ντιζάιν που αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής. «Όσοι επισκέπτονται το Gold Coast δεν μπορούν να ξεχάσουν το Marina Mirage και το Oracle» σημειώνει με καμάρι ο Con Makris.

Τώρα, όταν έχει λίγο ελεύθερο χρόνο, έρχεται στην Ελλάδα να βρει τους φίλους του για ουζάκι, ταβλάκι και βόλτα με το σκάφος του, το «Ούζο Παλάς», στα ελληνικά νησιά.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Πετράκης, Αλέκος Μάρκελλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης