Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στην Ευρωζώνη το 2015, δεδομένου ότι θα έχουμε εκλογές στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, ίσως ακόμη και στην Ιταλία, όπου μπορεί να δούμε τις πολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν.

Αυτό, όμως, που εντείνει την ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η τεράστια ανάγκη της Ευρωζώνης για μέτρα τόνωσης της οικονομίας και ο φόβος ότι μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει αγορές ομολόγων, εάν ξαναπροκύψουν θέματα πολιτικής αστάθειας και ανησυχίας για το χρέος στην ευρωπεριφέρεια, επισημαίνει σε άρθρο του το CNBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενο συγκεκριμένα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η δημοσιογράφος που κάνει την ανάλυση υπογραμμίζει ότι, θέλοντας να διαπραγματευθεί μια έξοδο από το Μνημόνιο και έναν προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος που δεν θεωρείται βιώσιμος ούτε από τους δανειστές ούτε από τον κόσμο, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τις προεδρικές εκλογές σαν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Εάν το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά, με αυτήν του την απόφαση, ήταν να αναδείξει τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που υπάρχουν, τότε η μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι ελληνικοί μετοχικοί και ομολογιακοί τίτλοι τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι τα κατάφερε, επισημαίνει η αρθρογράφος.

Το κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν, με βάση την αντίδραση της αγοράς, η τρόικα θα αποφασίσει να υιοθετήσει μια πιο μαλακή στάση απέναντι στο αίτημα του πρωθυπουργού για έξοδο από το Μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ακόμη και εάν η κυβέρνηση Σαμαρά εκλέξει πρόεδρο και επιβιώσει και δεν γίνουν εκλογές τον Ιανουάριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο έτος.

Υπάρχει, λοιπόν, η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ; «Όχι», απαντά η αρθρογράφος, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, κάτι που υποστήριζαν ακόμη και την περίοδο που έβλεπαν τη χώρα τους να βυθίζεται στην ύφεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης