«Σε ορισμένες περιπτώσεις χωρών είναι προτιμότερο να αφήνεις το δημόσιο χρέος τους σε υψηλά επίπεδα παρά να προσπαθείς να το μειώσεις», το μήνυμα τριών οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε κείμενο εργασίας τους.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, οι οικονομολόγοι Jonathan Ostry, Atish Ghosh και Raphael Espinoza επισημαίνουν πως «τα κράτη που είναι σε θέση να βγαίνουν στις αγορές και να χρηματοδοτούνται με λογικά κόστη, θα πρέπει να αποφεύγουν τις επιζήμιες οικονομικές συνέπειες της λιτότητας». Στο παρελθόν ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η μείωση των δαπανών και η αύξηση των φόρων με μεγάλη ταχύτητα μετά την κρίση θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια ριζοσπαστική λύση για το υψηλό χρέος είναι να μην κάνεις τίποτα. Το χρέος είναι κακό για την ανάπτυξη… αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μείωση του μέσω των αποπληρωμών είναι καλή για την ανάπτυξη. Αυτή είναι μια περίπτωση όπου η θεραπεία ενδεχομένως να είναι χειρότερη από την ασθένεια: η αποπληρωμή του χρέους θα προϋπόθετε την περαιτέρω στρέβλωση της οικονομίας με ανάλογες συνέπειες στις επενδύσεις και την ανάπτυξη» επισημαίνουν οι τρεις οικονομολόγοι. Αντίθετα, οι χώρες αυτές μπορούν «να περιμένουν να υποχωρήσει το χρέος τους μέσω της υψηλότερης οικονομικής ανάπτυξης ή την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων με την πάροδο του χρόνου», προσθέτουν, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσουν συγκεκριμένα κράτη.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η λιτότητα και τα αποτελέσματά της στην πραγματική οικονομία και όχι αποκλειστικά στα δημοσιονομικά του προϋπολογισμού αποτελούν «ευαίσθητο πολιτικό θέμα» σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα. «Στα κράτη αυτά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια εκ μέρους των ψηφοφόρων λόγω του αρνητικού αντίκτυπου των περικοπών στην καθημερινότητά τους» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης