Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη έχουν βελτιωθεί σε περιοχές-κλειδιά της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα.

Οι πρόδρομοι δείκτες, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για να ανιχνεύουν σημεία καμπής στις μείζονες οικονομίες, υποδεικνύουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες και προσφέρουν ενδείξεις ανάκαμψης εντός της ευρωζώνης, ιδίως στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σύνθετοι Πρόδρομοι Δείκτες (Composite Leading Indicators, CLIs) «υποδεικνύουν επίσης σταθερή αναπτυξιακή ορμή στην περιοχή (των κρατών-μελών) του ΟΟΣΑ ως σύνολο, καθώς και σε ορισμένες από τις μείζονες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων (αυτών) των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Βραζιλίας», ανέφερε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο CLI υποδεικνύει μια χαλάρωση της αναπτυξιακής ορμής, αν και από σχετικά υψηλά επίπεδα».

Για την Ινδία ο ίδιος δείκτης υποδεικνύει πιο σθεναρή ανάπτυξη, ενώ αντιθέτως στη Ρωσία «συνεχίζει να υποδεικνύει απώλεια της αναπτυξιακής ορμής», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου 100, η αθροιστική ένδειξη για την ευρωζώνη με βάση τον μηνιαίο αυτό δείκτη παραμένει στο 100,6. Η ένδειξη αυτή παρουσιάζει άνοδο ξανά στη Γερμανία έπειτα από πολλούς μήνες υποχώρησης, στο 99,7 έναντι 99,6 τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία ο δείκτης καταγράφει άνοδο στο 101,0 από 100,9.

Για το σύνολο του ΟΟΣΑ, συνολικά ο δείκτης ανέβηκε στο 100,5 (από 100,4), ενώ για τις ΗΠΑ η ένδειξη παρέμεινε αμετάβλητη στο 100,4. Η ένδειξη για την Κίνα αυξήθηκε στο 99,3 από 99,1 και για την Ινδία στο 99,4 από 99,3.

Ο δείκτης για τη Ρωσία κατέγραψε μεγάλη υποχώρηση, στο 99,4 από 100,0, ενώ για τη Βρετανία μειώθηκε ελαφρά 100,2 από 100,3.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης