Εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς από τις αρχές Νοεμβρίου η σπορά για την 12η χρονιά του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας βυνοποιήσιμου κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Σύμφωνα με το όπως έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η σπορά εκτιμάται ότι κινηθεί στα επίπεδα της περυσινής σεζόν, δηλαδή περί τους 2.500 αγρότες και 150.000 στρέμματα σε 19 νομούς περίπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη φετινή καλλιεργητική σεζόν, κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιηθούν 4 ποικιλίες κριθαριού, ενώ φέτος εισέρχεται στο πρόγραμμα σποροπαραγωγής και µία νέα ποικιλία, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο σύνολο των παραγωγών πλέον την περίοδο 2021/22.

Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού εγκαινιάστηκε από την εταιρεία το 2008 και αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στην Ελλάδα. Έκτοτε, κάθε χρόνο η Αθηναϊκή Ζυθοποιία προμηθεύεται ελληνικό κριθάρι για την κάλυψη του 100%  των αναγκών της για την παραγωγή των προϊόντων της.

Η προστιθέμενη αξία που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ έχει συμβάλλει στην απασχόληση, με 800 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Από το 2008, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει προμηθευτεί, σωρευτικά, περισσότερους από 453.000 τόνους ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέσω του προγράμματος, είναι να στηρίξει την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στην απασχόληση και στην ενδυνάμωση των παραγωγών της ελληνικής περιφέρειας, στους οποίους εξασφαλίζει μια σημαντική και σταθερή πηγή εισοδήματος.

Από το 2010 η εταιρεία έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η δημιουργία Πειραματικών Αγρών, για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού και την παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας σε παραγωγούς και συνεργάτες. Σήμερα λειτουργούν 5 Πειραματικοί Αγροί.

Στους αγρούς αυτούς επιλέγονται και δοκιμάζονται ποικιλίες που προσαρμόζονται καλύτερα στο ελληνικό κλίμα και παρουσιάζουν καλή συμπεριφορά κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης και της ζυθοποίησης. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται προϋποθέσεις για αποδοτικότερη παραγωγή, για ανταγωνιστικότερο ελληνικό κριθάρι και μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία.

Μέχρι σήμερα έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες στους πειραματικούς αγρούς, από τις οποίες 17 έχουν μπει συνολικά στην παραγωγή.

Το Πρόγραμμα με αριθμούς

•    Στο πρόγραμμα συμμετέχουν πάνω από 2.500  Έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς

•    Από το 2008 η εταιρεία έχει προμηθευτεί πάνω από 453.000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 63.000 εκ των οποίων το 2019

•    Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 150.000 στρέμματα ελληνικής γης

•    Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα €80 εκατ.

•    Το Πρόγραμμα έχει δημιουργήσει 800 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα

•    Λειτουργία  5 πειραματικών αγρών για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού, καθώς και 3 για δοκιμή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

•    Βυνοποίηση κριθαριού στα 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία της εταιρείας σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης