Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κος Μπουλαξής ανέθεσε τον Απρίλιο 2017 μια μελέτη σε ένα κατά τα άλλα άγνωστο αλλά και άσχετο με το αντικείμενο Ινστιτούτο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προκειμένου να δώσει επιστημονική επίφαση στη γνωμοδότηση 7/2018, η οποία, αν γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Ενέργειας κ. Σταθάκη, θα κοστίσει στον Έλληνα πολίτη περισσότερα από 35.000.000 ευρώ.
Ο ελληνικός λαός πλήρωσε και 24.800 ευρώ για να χάσει 35.000.000 ευρώ με επιστημονικά θεμελιωμένο τρόποΕμπνευσμένος από τον μέντορά του, τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, και κατά το γνωστό πρότυπο του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ανέθεσε στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών (!) μελέτη για την τιμολόγηση των υβριδικών σταθμών. Το εν λόγω ινστιτούτο ουδεμία σχέση έχει με επιστημονική έρευνα που να αφορά στη λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων αλλά και στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την υπ’ αριθμό 577/2017 απόφασή της η ΡΑΕ ανέθεσε έναντι 24.800 ευρώ στο εν λόγω Ινστιτούτο να «αποσαφηνίσει τον τρόπο αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά», δεδομένου ότι «απαιτείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εμπειρία τόσο σε θέματα τεχνολογιών αποθήκευσης όσο και σε θέματα ένταξης και λειτουργίας υβριδικών σταθμών σε μη διασυνδεδεμένα νησιά». Παραμένει άγνωστο πώς ένα Ινστιτούτο Επικοινωνιών έχει «ιδιαίτερη τεχνογνωσία» σε θέματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και εμπειρία σε λειτουργία υβριδικών σταθμών.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω μελέτη είχε ήδη γραφτεί από τον κ. Μπουλαξή και τον κουμπάρο του κ. Παπαχρήστου (υπεύθυνο επικοινωνίας ΡΑΕ). Ο ελληνικός λαός, δηλαδή, πλήρωσε και 24.800 ευρώ για να χάσει 35.000.000 ευρώ με επιστημονικά θεμελιωμένο τρόπο.
Εδώ, βέβαια, τίθεται και ένα μεγάλο θέμα που αφορά στον τρόπο λειτουργίας του Πολυτεχνείου. Ποιος επέτρεψε σε αυτό το περίφημο Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών να χρησιμοποιεί το όνομα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να υπογράφει μελέτες σε επιστημονικά πεδία άσχετα με το αντικείμενό του; Ο πρύτανης και η σύγκλητος οφείλουν να δώσουν άμεσα μια απάντηση στο εν λόγω ερώτημα.
Οι κύριοι Μπουλαξής και Παπαχρήστου προσπάθησαν να βρουν έναν επιστημονικοφανή τρόπο για να δικαιολογήσουν την πρότασή τους για αύξηση της τιμής της ενέργειας που πουλάνε οι ιδιώτες παραγωγοί στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, από 7 λεπτά την κιλοβατώρα (kWh) σε 20 λεπτά. Εκμεταλλεύτηκαν το πραγματικό γεγονός της μεγάλης διαφοροποίησης του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους ιδιώτες φίλους τους να κερδίσουν επιπλέον 35.000.000 ευρώ.
Το κόστος παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του σταθμού και το καύσιμο που χρησιμοποιεί. Έτσι, στην Κρήτη όπου η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένα 700 μεγαβάτ και χρησιμοποιεί ως καύσιμο μαζούτ, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 10 λεπτά την κιλοβατώρα. Αντίθετα, στα Αντικύθηρα, όπου η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένα 500 κιλοβάτ και χρησιμοποιεί ως καύσιμο ντίζελ, το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε περίπου 80 λεπτά την κιλοβατώρα.
Η μελέτη του Ινστιτούτου Επικοινωνιών υπολόγισε τον μέσο αριθμητικό όρο του κόστους που έχει η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας στα νησιά (που είναι 20 λεπτά η κιλοβατώρα) και η ΡΑΕ γνωμοδότησε ότι αυτή είναι η «δίκαιη» τιμή που πρέπει να πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής στους ιδιώτες, έστω κι αν η ενέργειά τους προέρχεται από ανεμογεννήτρια που κοστίζει μόνο 7 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει σήμερα το αυξημένο κόστος παραγωγής που έχει η ΔΕΗ στα νησιά μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), προκειμένου η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να υποχρεώνεται να ηλεκτροδοτεί και το πιο απομακρυσμένο νησί. Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τη ΔΕΗ να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ενιαία τιμή σε όλα τα νησιά και η υπηρεσία αυτή ονομάζεται «τελευταίο καταφύγιο». Αντίθετα, οι ιδιώτες που λειτουργούν ανεμογεννήτριες αμείβονται με βάση το πραγματικό κόστος, πλέον κέρδους 8% επί της επένδυσής τους. Με τη γνωμοδότηση 7/2018 της ΡΑΕ, οι ιδιώτες θα αμείβονται σαν να παρείχαν υπηρεσία «τελευταίου καταφυγίου». Θα συναινέσει ο υπουργός Σταθάκης σε αυτήν τη λογική;

Ζougla Newsroom

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης