ΡΑΕ για υπόθεση ΕΛΤΑ: Δώστε πίσω τα λεφτά

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018, 17:23
ΡΑΕ για υπόθεση ΕΛΤΑ: Δώστε πίσω τα λεφτά
Νέα παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την υπόθεση της παρακράτησης χρημάτων των καταναλωτών που πλήρωσαν τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω ταχυπληρωμής στα ΕΛΤΑ.

Η ΡΑΕ χαρακτηρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ως "μείζον” και "ανεπίτρεπτο” και επιφυλάσσεται για περαιτέρω κυρώσεις.

Πάντως για τις περιπτώσεις που οι καταναλωτές λόγω της παρακράτησης των χρημάτων από τα ΕΛΤΑ, έχασαν την έκπτωση που δικαιούνται ή ακόμη χειρότερα τους διακόπηκε το ρεύμα η ΡΑΕ μέσω της επιστολής που έστειλε σε όλους τους προμηθευτές ζητεί να τους επιστραφεί η έκπτωση και ταυτόχρονα τονίζει ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν όσοι πελάτες τους κόπηκε το ρεύμα ενώ είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς τους. Συγκεκριμένα με την επιστολή της η ΡΑΕ ζητεί τα εξής:

1. Να προβούν άμεσα σε οριστική επίλυση του ανωτέρω προβλήματος, με τρόπο ώστε να μην απαιτείται η με οποιονδήποτε τρόπο εμπλοκή των καταναλωτών με σκοπό την αποφυγή της αδικαιολόγητης ταλαιπωρίας τους.

2. Να προβούν σε αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης συνέπειας στον επόμενο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που πρόκειται να λάβουν οι θιγόμενοι καταναλωτές και ο οποίος θα εκδοθεί από την 21η Μαΐου και μετά και θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδική επισήμανση για τη διόρθωση αυτή.

3. Εφόσον υπάρχουν περιπτώσεις καταναλωτών που υπέστησαν, αδικαιολόγητα, διακοπή ρεύματος εξαιτίας των ανωτέρω, να προβλέψουν κατάλληλα μέτρα αποζημίωσης των καταναλωτών. Τα μέτρα θα κοινοποιηθούν στη ΡΑΕ, εντός δέκα (10) ημερών από σήμερα, για την περαιτέρω εξέταση του ζητήματος.

4. Να προβούν, εντός 24 ωρών, σε δημόσια ανακοίνωση, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για την ενημέρωση των καταναλωτών για τον κατά τα ανωτέρω 1 έως 3 σημεία αντιμετώπισης του ζητήματος.

5. Να ενημερώσουν της ΡΑΕ εντός δέκα (10) ημερών για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί σύμφωνα με την παρούσα.

Όπως αναφέρει ο Ρυθμιστής, εξετάζεται «περαιτέρω και ενδελεχώς το ζήτημα και ιδίως τα αίτια που οδήγησαν στην ανεπίτρεπτη αυτή δυσλειτουργία, ώστε να ασκήσει προσηκόντως τις προβλεπόμενες εκ του νόμου αρμοδιότητές της για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ή και την επιβολή κυρώσεων, εφόσον απαιτηθεί».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018, 17:26