Η κυβέρνηση του Κατάρ μπορεί να μειώσει τις δαπάνες σε οικονομικά projects και υποδομές αν η ζημία που έχει υποστεί η οικονομία της από τις κυρώσεις μεγαλώσει, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch προχωρώντας παράλληλα σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ειδικότερα, η Fitch υποβάθμισε κατά μια μονάδα την αξιολόγηση του Κατάρ σε ΑΑ- με αρνητικό outlook , ακολουθώντας τα χνάρια των δύο άλλων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (Moody’s και S&P). Πλέον και οι 3 οίκοι τοποθετούν στην ίδια επενδυτική βαθμίδα το Κατάρ, διατηρώντας αρνητικό το outlook.

Υπενθυμίζεται πως Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία, πράγμα που το Κατάρ αρνείται. Στη συνέχεια επέβαλαν κυρώσεις στο Κατάρ.

Στην έκθεσή της η Fitch αναφέρει πως ακόμα και πριν τις κυρώσεις, το Κατάρ είχε μειώσει τις προβλέψεις για δαπάνες την περίοδο 2014-2024 στα 130 δισ. δολάρια από 180 δισ. δολάρια προηγουμένως, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου.

«Η κυβέρνηση του Κατάρ ετοιμάζει σχέδια περαιτέρω μείωσης των κρατικών δαπανών σε περίπτωση που η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρήσει κι άλλο ή εάν αυξηθούν οι πιέσεις από το εμπάργκο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος αξιολόγησης.

Παράλληλα, η Fitch εκτιμά πως η οικονομική ανάπτυξη του Κατάρ θα επιβραδυνθεί στο2% φέτος και στο 1.3% το επόμενο έτος από 2.2% που ήταν το 2016.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι αρκετά πιο απαισιόδοξες από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.