Αυτόματα ενημερώνεται πλέον το Φορολογικό Μητρώο για τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω διασύνδεσης με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου από το Μητρώο Πολιτών, καταχωρείται η απώλεια ζωής στα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου στο Φορολογικό Μητρώο, χωρίς να χρειάζεται πλέον η υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στοιχείων στη ΔΟΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, με βάση την ημερομηνία απώλειας ζωής, διακόπτονται αυτόματα και οι σχέσεις του θανόντος με άλλα πρόσωπα, που εμφανίζονται στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ και ειδικότερα η τυχόν οικογενειακή σχέση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, καθώς και οι σχέσεις εκπροσώπησης άλλου φορολογουμένου (φυσικού προσώπου, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας) και συμμετοχής σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Τα παραπάνω πρόσωπα λαμβάνουν σχετικό μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTAXISnet για τη διακοπή της συσχέτισής τους με τον ΑΦΜ του αποβιώσαντος στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ, καθώς και κατευθύνσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβούν, κατά περίπτωση.

Οι παραπάνω αυτόματες ενημερώσεις του Φορολογικού Μητρώου πραγματοποιούνται και τα σχετικά μηνύματα, μέσω του myTAXISnet, αποστέλλονται την επόμενη Τρίτη της εβδομάδας που δηλώνεται στο Ληξιαρχείο η απώλεια ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, για απώλεια ζωής, που θα καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο την εβδομάδα 19.09-25.09, η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου θα γίνει την Τρίτη 29.09.

Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε μαζική ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου με στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων απώλειας ζωής από το 2013 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2020, που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ από το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν δηλωθεί ποτέ σε ΔΟΥ.

Για τον σκοπό αυτό απεστάλησαν 150.292 μηνύματα στη θυρίδα στο myTAXISnet πολιτών και επιχειρήσεων, που έχουν σχέση με τους θανόντες αυτούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης