Ενδεχόμενη παράταση των φορολογικών δηλώσεων λόγω χαμηλών ροών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, 14:22
Ενδεχόμενη παράταση των φορολογικών δηλώσεων λόγω χαμηλών ροών

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δεν έχει υποβληθεί το 80% των φορολογικών δηλώσεων. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, καθώς ξεκινούν και οι καλοκαιρινές διακοπές.

Σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 1,3 εκατ. δηλώσεις. Δηλαδή, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα 5,2 εκατ. δηλώσεις.

Πολλοί δεν θα προλάβουν την πρώτη προθεσμία που λήγει στα τέλη Ιουλίου, χάνοντας ταυτόχρονα την έκπτωση 3% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου για όσους λάβουν χρεωστικό σημείωμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι δηλώσεις να υποβληθούν οριστικά έως τις 27 Αυγούστου.

Δηλαδή όσοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση, θα πρέπει τις επόμενες 55 μέρες να το πράξουν. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 95.000 δηλώσεις, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αν και ο στόχος είναι εφικτός, τα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν ότι ο μέσος όρος υποβολής δηλώσεων τον Αύγουστο δεν ξεπερνά τις 33.000 ανά ημέρα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο προφανώς δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα από το Υπουργείο Οικονομικών είναι να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τρεις μαζεμένες δόσεις (Ιουλίου-Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) στις 30 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στην περίπτωση αυτή, θα παραταθεί κατά έναν μήνα και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε λιγότερες δόσεις.

Τα στοιχεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αποδεικνύουν προς το παρόν ότι πολλοί φορολογούμενοι -κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες- θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, ενώ αρκετοί θα έχουν και επιστροφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1.324.308. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Το 27,89% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 502.642 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 305,3 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 607 ευρώ.

• Το 55,46% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 1.324.308 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 999.317 είναι μηδενικά.

• Για το 16,65% των φορολογουμένων ή 300.047 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 205 ευρώ.

• Συνολικά  το 72,11% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο θα είναι υψηλά και θα κινηθεί περίπου στο 75%.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο όσοι επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα τη δήλωση μέχρι τις 27 Αυγούστου καταβάλλοντας και τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις.

Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τις 28 Ιουλίου και θα εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 30 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021, 14:27