Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πέντε αποφάσεις της έκρινε τελικά ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο 2015 μέχρι τον Μάιο 2016.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιώνονται. Δηλαδή για το εν λόγω διάστημα όσοι έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά θα πάρουν αναδρομικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμη δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και έχουν τη δυνατότηα να προσφύγουν στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις μετά το 2016, όταν ψηφίστηκε ο «νόμος Κατρούγκαλου», το ΣτΕ έκρινε ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά. Σχετικά με το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015, όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνεται ό,τι είχε ήδη αποφασιστεί το 2015.

Δηλαδή ότι αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να θεσπίσει με νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης