Η κάθετη μείωση στην προσφορά χοιρινού κρέατος εξαιτίας του θανατηφόρου ιού που πλήττει τα χοιροστάσια των αμερικανικών πολιτειών από πέρσι, έχει εκτινάξει τις τιμές του μπέικον στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980 τουλάχιστον, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι τιμές του μπέικον στην λιανική αγορά έχουν αυξηθεί 10% μέχρι στιγμής το 2014 και διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο στα 6,106 δολ. ανά λίβρα. Οι τιμές χονδρικής για το ψαχνό χοιρινό κρέας ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 2,0353 δολ. η λίβρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν δείχνουν καμία διάθεση να μειώσουν την κατανάλωση. Οι πωλήσεις μπέικον στην αμερικανική λιανική αγορά, όπως τις αποτυπώνει η εταιρία ερευνών Nielsen, αυξήθηκαν 11% στα 4,2 δισ. δολ. στο 12μηνο έως και τον Ιούλιο. Πρόκειται για αύξηση 40% και πλέον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2009-2010.

Η σφαγή χοίρων στην αμερικανική αγορά είναι μειωμένη 4,8% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρσι, εξαιτίας των μεγάλων απωλειών σε ζωντανά από την επιδημία διαρροϊκής νόσου που πλήττει τα κοπάδια. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος προβλέπεται να συνεχίσουν να σπάνε ρεκόρ και στην συνέχεια του έτους, στις χώρες όπου έχει εκδηλωθεί ο ιός και ειδικά στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Τα χρηματιστηριακά συμβόλαια χοιρινού κρέατος έχουν εκτιναχθεί έως 56% στην φετινή χρονιά και ανήλθαν στο ρεκόρ των 1,33425 δολ. ανά λίβρα τον Μάρτιο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο CME. Αυτή την περίοδο το πιο ενεργό συμβόλαιο διαμορφώνεται στα 1,03075 δολ. με άνοδο 21% στο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης