Στα μέσα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και μερικές εβδομάδες αργότερα θα αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος αγοράς ABS, όπως ανακοίνωσε στην Νάπολη της Ιταλίας, μετά το πέρας του ΔΣ της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, απέφυγε ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος των αγορών, επικαλούμενος τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αλληλεπίδραση των τριών προγραμμάτων: ABS, καλυμμένα ομόλογα και πράξεις αναχρηματοδότησης. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο συνολικό όγκος των προγραμμάτων δεν θα υπερβεί το ένα τρις ευρώ. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε θα φέρουν αισθητά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αγορά κρατικών ομολόγων ενόψει των αποπληθωριστικών πιέσεων. Το ΔΣ συμφώνησε ομόφωνα στην άποψη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα «εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο», είπε ο Μάριο Ντράγκι. «Με τον τρόπο αυτόν συντηρείται η ιδέα ενός μεγαλεπήβολου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων», σχολίασε ο οικονομικός αναλυτής Γιαν Χολτχούζεν από την DZ Bank.

«Χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές»

Στα νέα προγράμματα αγοράς τιτλοποιημένων δανείων ABS (asset backed securities), περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, επισήμανε μετά από ερώτηση που του υποβλήθηκε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. «Αποφασίσαμε να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα χώρες με αξιολόγηση χαμηλότερη από το επίπεδο του ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να είναι ενταγμένες ένα επίσημο πρόγραμμα της ΕΕ. «Χωρίς πρόγραμμα δεν θα γίνονται αγορές», είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση στη Γαλλία και την Ιταλία να τηρήσουν τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας. «Αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται στα σχέδια των προϋπολογισμών για το 2015, τα οποία θα καταθέσουν οι κυβερνήσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πάντως, αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά την αιφνιδιαστική μείωση σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο του προηγούμενου μήνα. Το Δ.Σ. της «ευρωτράπεζας» αφήνει αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο πράξεων κύριας χρηματοδότησης και στο 0,30% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης. Επίσης, διατηρείται το αρνητικό επιτόκιο -0,20% της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Απογοήτευση από τις αγορές-Κριτική από τον Ζιν

Σφοδρή επίθεση στις αποφάσεις της ΕΚΤ εξαπέλυσε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ ΖινΟι αγορές αντέδρασαν με απογοήτευση στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, με τον DAX να σημειώνει πτώση κατά 1% κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Ντράγκι. «Στην αγορά σημειώνεται κάποια απογοήτευση, καθώς μετά το τολμηρό βήμα του Σεπτεμβρίου, δεν ακολούθησε κάτι ανάλογο σήμερα», σχολίασε η αναλύτρια της HSBC, Γιάνα Μάιερ. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι ο Ντράγκι «άφησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω μέτρα». Ο Τζέρεμι Μπατστόουν-Καρ από την Charles Stanley παρατήρησε ότι οι αγορές χρεογράφων που ανακοίνωσε ο Ντράγκι «είναι μικρομέτρα που δεν αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της χορήγησης πιστώσεων, αλλά στην διάσωση τραπεζών που δεν πέρασαν με επιτυχία τα στρες τεστ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σφοδρή επίθεση στις αποφάσεις της ΕΚΤ εξαπέλυσε ο γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, υπογραμμίζοντας ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο της ευρωζώνης «είναι διατεθειμένο να αγοράσει σκουπίδια αυξάνοντας έτσι την επιβάρυνση των φορολογουμένων, σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών». Ο Ζιν καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ. «Μολονότι η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ακούραστα το αντίθετο, ασκεί μια δημοσιονομική πολιτική διάσωσης χωρών, για την οποία θα έπρεπε να έχει εξουσιοδοτηθεί από τις ευρωπαϊκές συνθήκες… Η Ομοσπονδιακή Γερμανία είναι υποχρεωμένη να αναλάβει δράση ενάντια σε αυτή την πολιτική», τόνισε ο γερμανός οικονομολόγος και πολέμιος των προγραμμάτων διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Γερμανικός Τύπος: «Ελληνικά σκουπίδια» θέλει να αγοράσει o Ντράγκι

Τα σχέδια του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι να στηρίξει τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης με την αγορά τιτλοποιημένων δανείων χαμηλής φερεγγυότητας προκαλεί την αντίθεση γερμανών σχολιαστών.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες επικρίνει την πολιτική του Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ διαλέγει στραβό δρόμο και διολισθαίνει συνεχώς προς τον κίνδυνο. «Η αγορά τέτοιων ομολόγων είναι μεν επικερδής για τους μέχρι τώρα κατόχους τους, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ενέργεια της ΕΚΤ», υποστηρίζει ο σχολιαστής.

«Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι ουσιαστικά εξαγοράζει χρόνο για τις χώρες σε κρίση. Το ερώτημα είναι πώς αυτές θα εκμεταλλευτούν αυτήν την πολιτική. Το χρέος της Γαλλίας είναι δυσθεώρητο, ενώ η Ιταλία διστάζει να προχωρήσει σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (…) Επειδή οι κυβερνήσεις δεν κινητοποιούνται και η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας, το βάρος για δράση πέφτει στους ώμους της ΕΚΤ (….) Κάποτε θεωρούνταν ταμπού για την ΕΚΤ μια τόσο φανερή χρηματοδότηση ενός κράτους, σήμερα (σ.σ. η ΕΚΤ) βρίσκεται στο τέλος ενός στραβού δρόμου», καταλήγει στο σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα.

«Τέλος στην αγορά ελληνικών σκουπιδιών» εξαγγέλλει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σ’ αυτό το εγχείρημα, ο Ντράγκι θα βρει απέναντί του τον γερμανό επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα ψηφίσει εναντίον αυτών των σχεδίων.

«Σε περίπτωση που όντως η ΕΚΤ αγοράσει ελληνικά και κυπριακά πακέτα τιτλοποιημένων δανείων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα θα έχει επιπτώσεις στην Αυστρία και σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, λόγω του επιμερισμού του κινδύνου μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών», καταλήγει ο αυστριακός αρθρογράφος.

O Ντράγκι με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ«Απειλητική η ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη»

Στην ίδια εφημερίδα γίνεται μνεία στις προχθεσινές εκκλήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ως προϋπόθεση για διαρκή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. «Η χρονική συγκυρία των εκκλήσεων δεν είναι τυχαία», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Οι παραλήπτες τους κάθονται στη Ρώμη και στο Παρίσι, όπου από χθες μας έρχονται και πάλι κακές ειδήσεις για δυσθεώρητο χρέος και ισχνές προοπτικές ανάπτυξης (…) Οι αδυναμίες των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών έχουν επιπτώσεις και πέρα από τα εθνικά σύνορα (…) η ατμόσφαιρα γίνεται απειλητική πάνω από την ευρωζώνη», παρατηρεί ο σχολιαστής.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πηγή: Dpa / Reuters / Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης