Να αναδιανείμει στους πολίτες τους καρπούς των προσπαθειών που κατέβαλλαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων λιτότητας επιθυμεί η ισπανική κυβέρνηση, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι περιλαμβάνει αυξήσεις δαπανών σε όλους τους τομείς: εκπαίδευση (9,3%), πολιτισμός (7,6%), υγεία (3,6%), έρευνα και ανάπτυξη (2,2%.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση της τάξης του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν «παγώσει» από το 2010.

«Αυτός ο προϋπολογισμός αναδιανέμει στην κοινωνία τους καρπούς των προσπαθειών που κατέβαλε» δήλωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, προβλέπεται τον επόμενο χρόνο ότι θα επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος, κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, στο 2,8%.

Χάρη στις φορολογικές εισπράξεις, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, το κράτος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μείωσης του φόρου εισοδήματος για τον επόμενο χρόνο «σε σχέση με το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών». Οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται επίσης στο 3,8%.

Αυτά τα μέτρα είναι εφικτά χάρη στις εκτιμήσεις περί ανάπτυξης στο 3,3% αυτόν τον χρόνο και 3% τον επόμενο χρόνο, υπογράμμισε ο Μοντόρο, που απέδωσε την ανάκαμψη της οικονομίας στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή του από το 2012.

«Η πολιτική λιτότητας μας βοήθησε να εξέλθουμε από την κρίση» διαβεβαίωσε καταλήγοντας.