Μεγαλύτερο μερίδιο στον λογαριασμό των 11,5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι μισθωτοί του Δημοσίου και οι χαμηλοσυνταξιούχοι καθώς τα… νούμερα δεν βγαίνουν και η Τρόικα απαιτεί λήψη μέτρων με άμεση απόδοση.

Τα περί… καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της εν δυνάμει είσπραξης εσόδων απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν νέο «τσεκούρι» σε συντάξεις και μισθούς, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για εγγυημένα έσοδα.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

  • περιορισμός του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και μείωση του υφιστάμενου ποσού που καταβάλλεται
  • μείωση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ και του ΟΓΑ
  • κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν από τα 600 ευρώ μικτά (και όχι από τα 1.000 ευρώ), με την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ να πηγαίνει στα 400 ευρώ και του ΟΓΑ στα 330 (από τα 360 που ισχύει μέχρι σήμερα).

Από την «γκιλοτίνα» των μέτρων συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να αντληθούν μέσω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, δεν γλυτώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να… κουνήσουν μαντήλι στον «κουτσουρεμένο» 13ο και 14ο μισθό. Παράλληλα, αντιμέτωποι με «ψαλίδι» 5% του μισθού τους βρίσκονται και οι υπάλληλοι στον στενό Δημόσιο τομέα.

Σημείωνεται ότι σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του υπουργείου Οικονομικών, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα ανέρχονταν στα 7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 11,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να ληφθούν υπό την μορφή μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας