Με τον Ιανουάριο να είναι έτοιμος να μας εγκαταλείψει, οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι αρκετά σημαντικό να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί στις αγορές, πώς έχουν διαμορφωθεί οι τάσεις και τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε για τον Φεβρουάριο. Για να συντομεύσουν την ανάλυσή τους και για να έχουν πιο κατανοητό αποτέλεσμα θα χρησιμοποιήσουν το μοντέλο Risk On/Risk Off όπου ουσιαστικά δεν είναι κάτι άλλο παρά μια στρατηγική που βασίζεται στις συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών αγορών.

Στο μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, οι αναλυτές αναφέρουν μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι βασικές συσχετίσεις που υπάρχουν είναι αυτές μεταξύ του δολαρίου και των υπολοίπων αγορών και των μετοχών με τα ομόλογα. Όταν το δολάριο κινείται ανοδικά οι υπόλοιπες αγορές σημειώνουν πτώση (κατά κανόνα) και αντιστρόφως και όταν οι μετοχές κινούνται ανοδικά τα ομόλογα κινούνται πτωτικά (κατά κανόνα) και αντιστρόφως.

Τον Ιανουάριο οι μετοχές σημείωσαν κέρδη 4,41% (με βάση το χθεσινό κλείσιμο του S&P 500). Άνοδο 2,82% σημείωσε ο δείκτης εμπορευμάτων και άνοδο 0,76% τα δεκαετή αμερικανικά ομόλογα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το δολάριο θα πρέπει να έχει σημειώσει πτώση, όπως και έγινε, καθώς μέχρι χθες η πτώση είναι 1,26%. Το δεύτερο συμπέρασμα όμως που βγαίνει είναι ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη ανωμαλία.

Μετοχές, εμπορεύματα και ομόλογα, ανεβαίνουν. Αυτό πρακτικά δεν μπορεί να συμβαίνει. Σε καμία φάση της οικονομίας και αυτό είναι που δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για το Φεβρουάριο. Συνήθως, ταυτόχρονη άνοδος των μετοχών και των ομολόγων παρατηρείται μόνο σε δυο φάσεις της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν η ύφεση φθάνει στο κατώτερο σημείο της και όταν η ανάπτυξη φθάνει στο ανώτερο σημείο της. Με τα στοιχεία που συνεχώς ανακοινώνονται, δεν θα λέγαμε ότι είμαστε στο σημείο της αρχής μιας μεγάλης φάσης ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας.

Επομένως, τις επόμενες ημέρες κάτι από τα παρακάτω θα πρέπει να συμβεί. Είτε οι μετοχές να σημειώσουν νέα υψηλά και τα ομόλογα να ‘πέσουν’ είτε τα ομόλογα να σημειώσουν νέα υψηλά και οι μετοχές να σημειώσουν πτώση. Για την ώρα, τα ομόλογα βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει το εξής: οι αγορές προεξοφλούν μια κατάσταση χειρότερη από αυτήν που είδαμε το 2008.

Όσον αφορά την Γερμανία, όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι δε θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Η ανεργία τον Ιανουάριο μειώθηκε στο 6,7% (χαμηλά είκοσι ετών) την ώρα που η ανεργία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη ανεβαίνει ασταμάτητα. Στην Ισπανία είναι σχεδόν 25% και στην Ελλάδα σχεδόν 20% ενώ αν λάβουμε υπόψη μας συγκεκριμένες ηλικίες, βλέπουμε ποσοστά που αγγίζουν το 50%. Είναι γεγονός ότι με τέτοια ποσοστά ανεργίας, το παραγωγικό, το κοινωνικό, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα καταρρεύσουν.

Χθες οι αγορές σημείωσαν τη χειρότερη ημέρα τους μετά από έξι εβδομάδες. Η Πορτογαλία βρίσκεται ήδη στη θέση της Ελλάδας και τα CDS της Ευρώπης σημείωσαν άνοδο.

Η άποψή μας είναι ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια παράλογη αισιοδοξία. Το αποδεικνύουμε απλά, για όσους ζητούν περισσότερα στοιχεία. Χρυσός, ομόλογα, γεν, φράγκο σημειώνουν άνοδο. Το ίδιο και οι μετοχές και νομίσματα όπως τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Δηλαδή κάποιοι αγοράζουν ασφάλεια και ταυτόχρονα παίρνουν μεγάλο ρίσκο. Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Επίσης είναι γνωστά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχώς επιδεινώνονται.

Αν κάτι πρέπει να έχουμε στα επενδυτικά μας σχέδια αυτό μάλλον δεν είναι να ακολουθήσουμε την άνοδο που εξελίσσεται στις αγορές. Για να χρησιμοποιήσουμε και μια φράση του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Jim Rogers: “όλοι αρέσκονται να αγοράζουν μετοχές σε ακριβές τιμές, εγώ όμως όχι”».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης