Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες τη Δευτέρα, με την τελευταία ώρα της συνεδρίασης να επιταχύνονται οι ρευστοποιήσεις, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία των αποτιμήσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,35% στις 16.321,07 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 1,46% στις 4.213,66 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 1,65% στις 1.874,74 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι διεθνείς αγορές κινούνται ακόμη στους ρυθμούς της υποβάθμισης των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα χαρτοφυλάκια προχωρούν σε αναπροσαρμογές θέσεων, προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις κυρίως σε κλάδους που επηρεάζονται από την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης και παραγωγής. Υπενθυμίζεται εδώ, μάλιστα, ότι μόνο την περασμένη εβδομάδα χάθηκαν από τις αμερικανικές αγορές περί τα 1,54 τρισ. δολάρια.

Τη Δευτέρα, στο ταμπλό, με κέρδη 7,7% έκλεισε η CSX, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι την έχει προσεγγίσει η Canadian Pacific Railway για πιθανή συγχώνευση.

Κέρδη 2,4% και για την Tekmira Pharmaceuticals, η οποία εμφανίζεται ανάμεσα στις λίγες φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν το φάρμακο για τον ιό Έμπολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στο +6% βρέθηκε η J.C. Penney, η οποία ανακοίνωσε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Home Depot, Μάρβιν Έλισον, θα αναλάβει τα ηνία της εταιρείας.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση στο δείκτη Dow Jones κατέγραψε η Merck, η οποία βρέθηκε στο -2,6%, καθώς η JPMorgan ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο του έτους θα υποχωρήσουν κατά 8%.

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα μεγάλων εταιριών, ανάμεσα στις οποίες και η JPMorgan, η Citigroup, η BlackRock και η Google. Οι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι τα κέρδη των εισηγμένων του δείκτη S&P 500 θα καταγράψουν αύξηση 4,8% για το τρίτο τρίμηνο του έτους και οι πωλήσεις θα είναι κατά 4,2% υψηλότερες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης