Μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί όπως επισημαίνεται ο απρόσκοπτος εφοδιασμός σε ηλεκτρική ενέργεια αλλά και η ανάπτυξη αποδοτικών συνθηκών ανταγωνισμού.

Σε σχετική δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Α. Παπαγεωργίου επισημαίνει ότι στόχος των μεταβατικών μέτρων είναι να διατηρηθούν, σε μια δύσκολη συγκυρία, ζωντανοί όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας της αγοράς ενέργειας, που είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τον ενεργειακό κλάδο, αλλά πρωτίστως για την οικονομία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας με τομές που ήδη έχουν δρομολογηθεί, όπως στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την αλματώδη διείσδυση των ΑΠΕ, στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς με το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και βεβαίως στην προστασία των τελικών καταναλωτών”, τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου και καταλήγει: “Επόμενο βήμα είναι ο στρατηγικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για το ενεργειακό μείγμα που χρειάζεται η χώρα, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, ώστε όλες οι προσπάθειες και η τελική μετάβαση στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο αγοράς να δέσουν αρμονικά και να οδηγήσουν τη χώρα μας επιτυχώς στις μελλοντικές εξελίξεις”.

Τα μέτρα έχουν σχέση με τον τρόπο αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ΔΕΗ και ιδιωτών για την ενέργεια που παράγουν αλλά και για τις επικουρικές υπηρεσίες που παρέχουν στο σύστημα, όπως π.χ. η διασφάλιση εφεδρειών, η διαθεσιμότητα ισχύος. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, «ο συνδυασμός των πραγματικών, δομικών και λειτουργικών, συνθηκών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της ασφυκτικής χρηματοοικονομικής συγκυρίας, και της ταυτόχρονης μείωσης της κατανάλωσης, απαιτεί ιδιαιτέρως προσεκτικούς και υπολογισμένους χειρισμούς, ώστε να αποφευχθούν απότομες ανατροπές στην εύθραυστη ισορροπία της εγχώριας αγοράς, οι οποίες, με βεβαιότητα, δεν θα επέτρεπαν την ομαλή ένταξη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, ούτε και τη σταδιακή ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού σε αυτήν, προς όφελος τελικά του Έλληνα καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης