«Καταφύγιο» για τους επενδυτές αποτέλεσε ο χρυσός που διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα, εν μέσω του νέου γύρου του παγκόσμιου sell off που έχει «πυροδοτήσει» η Κίνα.

Με το δολάριο να υποκύπτει στις πιέσεις του κινεζικού «πυρετού» και τους επενδυτές να επιλέγουν ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, το πολύτιμο μέταλλο έφθασε πάνω από τα επίπεδα των 1.100 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών.

Η τιμή του συμβολαίου το χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 15,90 δολάρια ή 1,5% στα 1.107,80 δολ. ανά ουγγιά και πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από την 3η Νοεμβρίου του 2015. Σημειωτέον πως το πολύτιμο μέταλλο μετρά πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Πάντως, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το πολύτιμο μέταλλο παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της ανοδικής πορείας του δολαρίου που ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση για τον χρυσό.

 Οι αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω πτώση το 2016, εν μέσω ενίσχυσης του δολαρίου, καθώς η Fed αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό στα «μάτια» των επενδυτών.

«Η ισχύς του χρυσού πιθανότατα θα είναι σχετικά βραχυπρόθεσμη, αλλά υπάρχει κίνδυνος ανατίμησης για τον χρυσό, εάν ενισχυθεί η άποψη πως η Κίνα θα ωθήσει ολόκληρο τον κόσμο σε ύφεση» σημείωσε ο στρατηγικός αναλυτής για τα μέταλλα της Citigroup, David Wilson.

Οι αγορές της Κίνας ανέστειλαν, σήμερα, τις συνεδριάσεις τους, λιγότερο από μισή ώρα μετά από την εκκίνηση των συναλλαγών.

Ο CSI 300, ένας δείκτης αναφοράς για τα blue chips σε Σαγκάη και Shenzhen, υποχώρησε 7%, κάτι που προκάλεσε το πάγωμα των συναλλαγών για όλη την ημέρα. Ο Shanghai Composite Index σημείωνε πτώση 7,3% όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση, ανεβάζοντας τις απώλειες σε τέσσερις μόλις συνεδριάσεις, σε άνω του 12%.

Πάντως, η Κίνα θα αναστείλει, από αύριο, Παρασκευή, τη λειτουργία του νέου μηχανισμού της που διακόπτει αυτομάτως τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο, ανακοίνωσαν την Πέμπτη μέσω των ιστοτόπων τους τα χρηματιστήρια της Σενζέν και της Σαγκάης.