Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται εκ νέου οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, καθώς για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα δόθηκε εντολή για διακοπή των συναλλαγών στο κινεζικό χρηματιστήριο λόγω νέας «βουτιάς» άνω του 7%.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται εκ νέου οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, καθώς για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα δόθηκε εντολή για διακοπή των συναλλαγών στο κινεζικό χρηματιστήριο λόγω νέας «βουτιάς» άνω του 7%​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο αμφιλεγόμενος μηχανισμός που διακόπτει αυτόματα οποιαδήποτε αγοραπωλησία μετοχών, όταν παρατηρούνται έντονες τάσεις ρευστοποίησης, τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή, προκαλώντας πανικό στους επενδυτές. Η εντολή δόθηκε όταν ο δείκτης CSI300 εμφάνισε απώλειες 5%, μόλις 13 λεπτά από την έναρξη της συνεδρίασης. Τελικά, οι επενδυτές είδαν τον φωτεινό πίνακα του CSI300 να δείχνει 7,2% όταν διεκόπησαν οι συναλλαγές, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SS3 είχε πτώση 7,3% και ο Shenzhen 8,3%.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα και να περιορίσει τις ζημιές για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Ήδη, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επιτάχυνε την υποτίμηση του γουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των εξαγωγών απέναντι στη -μεγαλύτερη του αναμενόμενου- πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Προβληματισμός στο Τόκιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η κατάσταση στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά συμπαρέσυρε και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης Hang Seng έφθασε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2013 (απώλειες 3%).

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα​Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε πτώση 51,55 μονάδων (-0,28%) το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, φθάνοντας τις 18.139,77 μονάδες. Η «βουτιά» στα κινεζικά χρηματιστήρια ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών στην ιαπωνική πρωτεύουσα μετά τη δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Β. Κορέα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το γιεν συνεχίζει να ανεβαίνει και οι τιμές του πετρελαίου να πέφτουν. Τελικά, ο δείκτης έκλεισε με υποχώρηση 2,33% (17.767,34 μονάδες).

Η νέα πτώση στα χρηματιστήρια της Ασίας αυξάνει τον προβληματισμό για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την Τετάρτη στις 16.906,51 μονάδες, χάνοντας 252,15 μονάδες ή -1,47%.

«Μικρό καλάθι» για την παγκόσμια οικονομία

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε την Τετάρτη τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις «απογοητευτικές» επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Οι χαμηλές επιδόσεις Βραζιλίας και Κίνας επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία​Το παγκόσμιο ΑΕΠ, που αυξήθηκε κατά 2,4% το 2015, θα καταγράψει άνοδο μόνο 2,9% εφέτος, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η αρχική της πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3%. Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός αποδίδει τη μείωση αυτή στην αδυναμία των κυριότερων αναδυόμενων αγορών που «απειλεί τους στόχους μείωσης της φτώχειας», δεδομένου ότι οι χώρες συνέβαλαν την τελευταία δεκαετία σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στην Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 6,7% εφέτος, από 6,9% το 2015. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση της κινεζικής οικονομίας από το 1990. Η αναθεώρηση των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ακόμη χειρότερη για δύο άλλες αναδυόμενες χώρες, τη Βραζιλία (στο -2,5%) και τη Ρωσία (-0,7%), οι οποίες πλήττονται από την πτώση των τιμών των πρώτων υλών. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται ανάπτυξη 2,7% και για την Ευρωζώνη 1,7%, μια μείωση μόνο κατά 0,1 της μονάδας σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης