Η Τζάνετ Γέλεν υποψήφια – υποστηριζόμενη από τον πρόεδρο Ομπάμα – για την ηγεσία της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει «πολύ δουλειά να κάνει» για να βοηθήσει την οικονομία και την αγορά εργασίας που παραμένουν εξαιρετικά υποτονικές.

«Πιστεύω ότι η υποστήριξη της ανάκαμψης σήμερα είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρει η Γέλεν σύμφωνα με το αντίγραφο της κατάθεσής της που έγινε γνωστό χθες λίγες ώρες πριν την ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, σήμερα.

Η τοποθέτηση αυτή της υποψήφιας να ηγηθεί της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ενίσχυσε τις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την ίδια νομισματική πολιτική του «εύκολου χρήματος» για να επαναφέρει την αμερικανική οικονομία σε υγιές πεδίο. Η Γέλεν σύμφωνα με το αντίγραφο της κατάθεσης, αναμένεται να πει ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας λειτουργούν με πολύ λίγες από τις δυνατότητες που έχουν, ενώ η πίεση προς τις τιμές παραμένει υποτονική.

«Ο πληθωρισμός έχει τρέξει κάτω από το στόχο της Federal Reserve του 2% και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα», σημειώνει η υποψηφία για την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός της Γέλεν από την Γερουσία, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Παρόλο που αναμένεται να δεχτεί πίεση από τους Ρεπουμπλικάνους όταν ανοίξει η ακρόαση στην επιτροπή της Γερουσίας, στις 10 π.μ. σήμερα (σ.σ: 15.00 GMT), εντούτοις αναμένεται να κερδίσει την ευρεία υποστήριξη του αμερικανικού νομοθετικού σώματος.

Οι Δημοκρατικοί έχουν τον έλεγχο στις 55 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, που σημαίνει ότι για την 67χρονη πρώην καθηγήτρια οικονομικών αρκεί μόνο να κερδίσει την υποστήριξη από 5 Ρεπουμπλικάνους για να φθάσει τον αριθμό των 60 ψήφων που είναι απαραίτητος για την εκλογή της.

Πηγή: ΑΠΕ