Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκφράζουν την αντίθεσή τους οι Δήμοι Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου αλλά και  η περιφερειακή Ένωση Δήμων Βορείου Αιγαίου στην παράταση  της μείωσης του ΦΠΑ, στα ακριτικά νησιά,  για ακόμη ένα εξάμηνο, ανάλογα με τις προσφυγικές ροές που φτάνουν σ’ αυτά.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή,  η υπ΄  αρ.    2/95717 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών με την οποία επήλθε η παράταση των μειωμένων  συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας  για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, θέτει ως προϋπόθεση,  ο αριθμός των προσφύγων στα τοπικά    Hot Spot να υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί. Ο όρος αυτός, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, καθιστά όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και  ανήθικη, την υπουργική απόφαση που, όπως αναφέρουν προσβάλλει την τοπική αυτοδιοίκηση και καθιδρύει το δόγμα «όσο περισσότερες και αθλιότερες είναι οι συνθήκες διαβίωσης τόσο χαμηλότερος ο ΦΠΑ» για ορισμένους μήνες.

Οι τοπικοί φορείς υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο,  μετατρέπονται οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες σε μέσο κρατικής φορολόγησης και εξαναγκασμού σε αλλότριο σκοπό, ενώ ερήμην τους αλλά και σε βάρος τους, διαπράττεται το ανεπίτρεπτο, όσο περισσότερες και αθλιότερες οι συνθήκες διαβίωσης τους, τόσο χαμηλότερο ΦΠΑ για μερικούς μήνες ακόμα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα 5 αυτά νησιά, θα οδηγήσει:

-Στην αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων, λόγω της αύξησης των εμπορευμάτων, πρώτων υλών, ενώ παράλληλα μειώνει το εισόδημά τους,

-Στην μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών και

-Στην μείωση των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, λόγω της μείωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.