«Μήλον της έριδος» φαίνεται ότι είναι η βραχονησίδα Πάτροκλος (Γαιδουρονήσι) η οποία μετά την αγορά της από την οικογένεια Γιατράκου προσπαθεί να αλλάξει χέρια κόντρα στο νομοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει τη μεταβίβαση της κυριότητάς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νομικά εμπόδια που συναντά τη προσπάθεια μεταπώλησης της βραχονησίδας η οποία αποτελεί «φιλέτο» αφού βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο επιχειρούν να υπερκεράσουν οι ιδιοκτήτες της προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας που ελήφθη στις 4 Μαίου ώστε να μεταβιβαστεί στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά.

Ωστόσο, η βραχονησίδα έχει χαρακτηριστεί από το 1998 αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων) και ως εκ τούτου έχει απαγορευτεί ρητά κάθε δικαιοπραξία σ’ αυτό. Επιπλέον, πρόκειται για «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» και το 1982 υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Για τους ιδιοκτήτες όμως όλα αυτά συνιστούν …ψιλά γράμματα αφού υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικό αίτημα για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης το οποίο απορρίφθηκε.

Έτσι, τώρα επανέρχονται με την προσφυγή τους υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά έχει δεσμευτεί η βραχονησίδα κάτι που αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωσης, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία. Σύμφωνα με την προσφυγή, δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας είχαν ζητήσει και στο παρελθόν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ακόμη, διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Η αποζημίωση που ζητεί η οικογένεια Γιατράκου να της επιδικαστεί, δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία με μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της βραχονησίδας υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με του ιδιοκτήτες.

 Σημειώνεται ότι τη βραχονησίδα Πάτροκλος αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης