Η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε ό,τι αφορά στο αίτημά της να λάβει συνολικά πάνω από ένα δισ. ευρώ ως χρηματοδοτική διευκόλυνση καθώς και σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EΤΑΑ) σύμφωνα με πηγές στην τράπεζα, που επικαλείται το Reuters.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει στα τέλη της περασμένης χρονιάς το αίτημα η Ελλάδα να γίνει μια «χώρα όπου δραστηριοποιείται» η EΤΑΑ, δηλαδή να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κι ενόψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών.

Όμως η πρόσφατη παράταση για τέσσερις μήνες του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωζώνη επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας και πηγές προσκείμενες στην EΤΑΑ ανέφεραν ότι οι μέτοχοί της —64 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων— επρόκειτο να ψηφίσουν σχετικά με το αίτημα αυτό την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της EΤΑΑ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά πηγές προσκείμενες στην τράπεζα οι οποίες μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφεραν πως η έγκριση είναι πιθανή, καθώς η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες οι οποίες δικαιούνται «προσωρινά» κεφάλαια, έως περίπου το 2020.

Η απόφαση αυτή θα είναι παρόμοια με εκείνη για το πακέτο ύψους 500-700 εκατ. ευρώ, εξαετούς διάρκειας, το οποίο συμφωνήθηκε να χορηγηθεί στην Κύπρο— που έγινε, έτσι, το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωζώνης το οποίο έλαβε στήριξη από την EΤΑΑ πέρυσι.

«Ναι», το αίτημα της Ελλάδας αναμένεται να εγκριθεί, εκτίμησε μια πηγή προσκείμενη στην τράπεζα, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί λόγω της λεπτής φύσης των διαβουλεύσεων.

Οι κυριότεροι μέτοχοι της EΤΑΑ είναι τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), που διαθέτουν σχεδόν το 60% των ψήφων. Για να εγκριθεί το αίτημα χρειάζεται η υποστήριξη των δύο τρίτων των 66 μετόχων, ή τα τρία τέταρτα της δύναμης ψήφου.

Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η Ελλάδα ευνοείται από το γεγονός ότι οι 19 χώρες της Ευρωζώνης θα ψηφίσουν όλες υπέρ του σχεδίου αυτού, ενώ αναμένεται επίσης να εξασφαλίσει υποστήριξη από τα περισσότερα κράτη της G7 και τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.