«Παραγωγική» χαρακτήρισε η επικεφαλής του ΔΝΤ τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι οι δυο τους είχαν μια διεξοδική συζήτηση, η οποία κάλυψε όλα τα θέματα που αφορούν στην οικονομία της Κύπρου και της Ευρωζώνης.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόφιας, η συνάντηση με την Christine Lagarde δεν έγινε προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την οικονομία του νησιού, προσθέτοντας ότι η διευθύντρια του ΔΝΤ «έδειξε αρκετή κατανόηση». Σε ερώτηση για το πότε θα υπογραφεί το Μνημόνιο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: «όταν θα είμαστε έτοιμοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, δεν υπήρξε καμία πίεση από την πλευρά της Christine Lagarde για υπογραφή Mνημονίου με την Tρόικα, προκειμένου να ξεκινήσει η δανειοδότηση της Λευκωσίας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα της διαρροής στον Τύπο του προσχεδίου με τα μέτρα της Τρόικας, ούτε του αιτήματος της Κύπρου προς τη Μόσχα για παροχή δανείου.

Τι ζητά η Τρόικα

Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα «IN Business» νέα στοιχεία από το προσχέδιο μέτρων των δανειστών προς την κυβέρνηση της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Tρόικα ζητά από τη Λευκωσία να υλοποιήσει τους ακόλουθους στόχους:

  • Τη συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος το συντομότερο δυνατόν και
  • τη μείωση μέσα στο 2012 του ελλείμματος στο 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και στο 2,5% το 2013, μέσω ποιοτικών και μόνιμων μέτρων.

Παράλληλα, ζητείται η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε μέχρι το 2015 να δημιουργηθεί ισορροπημένος προϋπολογισμός.

Άλλα μέτρα που θεωρεί σημαντικά η Τρόικα είναι:

  • Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έτσι ώστε το σχέδιο συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων να συνάδει με εκείνων στον Ιδιωτικό τομέα,
  • Αλλαγές στο σύστημα Υγείας
  • Υιοθέτηση αυστηρού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου
  • Ψήφιση νομοθεσίας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
  • Δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και
  • Ιδιωτικοποίηση ημι-κρατικών οργανισμών (π.χ. Κυπριακές Αερογραμμές)
  • Μερική ιδιωτικοποίηση οργανισμών (π.χ. Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου).
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης