Ένα από τα κρισιμότερα «τεστ» των τελευταίων χρόνων καλείται να περάσει σε λίγες ώρες η ελληνική οικονομία, που αντιμετωπίζει σοβαρό ενδεχόμενο επιτήρησης από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς των Βρυξελλών, μαζί με τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία.
Το νέο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα εξεταστεί στο Ecofin της Τρίτης, ενώ η όποια απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού επιτήρησης θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 18 Φεβρουαρίου.
Πάντως, «καμπανάκι» χτυπά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, με την ετήσια έκθεσή του, η οποία δημοσιοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη, προκειμένου να θέσει στο μικροσκόπιο την ελληνική οικονομία.
Η ανεργία το μεγαλύτερο πρόβλημα
Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται σχεδόν τρομοκρατημένη μπροστά στο απειλητικό φάντασμα της ανεργίας, που πλανάται ήδη πάνω από την γηραιά ήπειρο.
Το χειρότερο, όμως, φαίνεται να είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν λύσεις για το πρόβλημα της ανεργίας και εμφανίζονται αμήχανοι μπροστά στις νέες στρατιές ανέργων.
Προτάσεις για ενίσχυση της… μερικής ανεργίας, ως διάδοχο σχήμα της μερικής απασχόλησης, φαίνεται να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, εκατομμυρίων ανθρώπων, που είχαν συνηθίσει να έχουν τουλάχιστον τη… δουλειά τους.
Και μια θετική εξέλιξη
Οι Ευρωπαίοι ενδέχεται από σήμερα να καταλήξουν σε μία συμφωνία, τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της, για τον τρόπο που θα επωφεληθούν οι τράπεζες από τη βοήθεια του δημοσίου για τα αβέβαια ενεργητικά στοιχεία τους, την ίδια ημέρα που αναμένεται να ανακοινωθεί αντίστοιχο σχέδιο αρωγής και για τις τράπεζες των ΗΠΑ.
«Βρισκόμαστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης μίας τελικής συμφωνίας», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από την σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, που ασχολήθηκε με τις σχετικές προτάσεις που θα κατατεθούν στην Κομισιόν.
Οι προτάσεις αυτές θα εξετασθούν σήμερα εκ νέου στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ «κι ευελπιστώ πως θα υιοθετήσουν τα συμπεράσματα», τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος της Ένωσης για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια.
Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθεί μηχανισμός για τη διάθεση των ενεργητικών στοιχείων των ιδρυμάτων που πλήττονται από την κρίση και θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν να διαθέτουν δάνεια σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται δύο περιπτώσεις: είτε να δημιουργηθούν ανεξάρτητες δομές από τις τράπεζες, με την συνδρομή και βοήθεια του κράτους για να τοποθετούνται τα επικίνδυνα ενεργητικά, είτε να συσταθούν, όπως στη Βρετανία, μηχανισμοί δημόσιας εγγυοδοσίας, που θα εκταμιεύουν ποσά.
Ωστόσο, η Κομισιόν προβλέπει τη θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων ώστε ν’ αποφευχθούν κρούσματα αθέμιτου ανταγωνισμού και το ενδεχόμενο μία τράπεζα να επωφελείται από τα ευεργετήματα περισσότερο από μία αντίστοιχη σε άλλο κράτος.
«Θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε όλοι να βρίσκονται στο ίδιο ζύγι», τόνισε ο Αλμούνια.
Κατά κύριο λόγο θα πρέπει τα «αμφίβολα αυτά ενεργητικά να αξιολογούνται προκαταβολικά όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στην αγοραστική τους αξία», τόνισε διπλωματική πηγή.
(Πρώτη καταχώρηση: 10 Φεβρουαρίου 2009, 07:18)