Άγνωστη παραμένει η τύχη της γνωστής «λίστας Λιχτενστάιν» ή «λίστας Κίμπερ».

Στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο ΣΔΟΕ έφθασε, από τον Φεβρουάριο του 2008, με την ίδια μέθοδο που αποκτήθηκε και η περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα απόρρητα στοιχεία είχε αντιγράψει ο υπάλληλος της τράπεζας LGT του Λιχτενστάιν, Χάινριχ Κίμπερ, και σ’ αυτά περιλαμβάνονται 4.527 ονόματα καταθετών, μεταξύ των οποίων Έλληνες και 1.000 Γερμανοί.

Από το 2008, η «λίστα Λιχτενστάιν» παραμένει ανεξερεύνητη (;) και κυρίως δεν έχει διευκρινιστεί εάν έχει αξιοποιηθεί από τις ελληνικές Αρχές και αν περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών.

Ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε στις αρχές του 2009 την ύπαρξη και αυτής της λίστας. Στις 4 Οκτωβρίου η zougla.gr είχε δημοσιεύσει όλο το ρεπορτάζ για τη λίστα, αλλά μέχρι σήμερα ουδεμία αντίδραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερώτηση

Στις 2 Μαρτίου του 2010, ο Φώτης Κουβέλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε υποβάλει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε ως θέμα «Φορολογικοί Παράδεισοι».

Στο κείμενο, ο κ. Κουβέλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «στις αρχές του 2008, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αγόρασαν DVD από ιδιώτη πληροφοριοδότη (πρώην υπάλληλο της τράπεζας του Λιχτενστάιν LGT Group), το οποίο περιείχε σημαντικά στοιχεία για καταθέτες, οι οποίοι μέσω ιδρυμάτων του Λιχτενστάιν απέκρυβαν σημαντικά εισοδήματα και διέπρατταν εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Βάσει του ανωτέρω αποδεικτικού υλικού, η αρμόδια Εισαγγελία του Bochum άσκησε ποινικές διώξεις σε διάφορα σημαίνοντα πρόσωπα στη Γερμανία. (…) Ήδη μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει εισπράξει 180.000.000 ευρώ από τη διαδικασία αυτή, ενώ κατέβαλε για την αγορά του DVD το ποσό των 4,6 εκατ. ευρώ».

Στη συνέχεια, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του είχε σημειώσει ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η Γερμανία (μέσω της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών) προέβη σε αγορά και άλλου CD που περιέχει στοιχεία Γερμανών φοροφυγάδων σε ελβετική τράπεζα, για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ενώ κατέληξε αναφέροντας ότι στις αρχές Μαρτίου του 2008 ο τότε αρμόδιος Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών απέστειλε στον Γερμανό ομόλογό του επιστολή με την οποία του ζητούσε όλα τα στοιχεία που αφορούν σε καταθέσεις σε ιδρύματα του Λιχτενστάιν από πρόσωπα που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα.

Η ερώτηση του κ. Κουβέλη:



Η απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου:

Ο τότε «τσάρος» της Οικονομίας, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Φ. Κουβέλη, όχι μόνον παραδέχθηκε ότι κατέχει τη λίστα, αλλά και ότι την αξιοποιεί. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι το Υπουργείο Οικονομικών «αξιοποιεί στοιχεία ανεξαρτήτως πηγής». Λίγα χρόνια αργότερα και αφού πέρασαν αρκετοί από τον θώκο του Υπουργείου Οικονομικών, ήρθε ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης να αφήσει αιχμές περί «παράνομης κτήσης» της λίστας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης