Η Διεθνής Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association) ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της (EMEA Determinations Committee), για να αποφανθεί αν υπάρχει «πιστωτικό γεγονός» σε σχέση με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ISDA, η Επιτροπή θα συνεδριάσει έπειτα από την υποβολή ερωτήματος, το οποίο έγινε δεκτό για εξέταση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε σήμερα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων τους που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο έφθασε τα 152 δις ευρώ ή 85,8% του συνολικού ποσού των 177 δις ευρώ και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει στην Ευρωζώνη να επιβληθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses, CACs), ώστε να ισχύσει το προτεινόμενο «κούρεμα» (PSI) για το σύνολο των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο.

Αν η ISDA αποφανθεί ότι υπάρχει πιστωτικό γεγονός, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (CDS).

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος