"Αγόρασαν προσδοκία" και απέφυγαν νέα πτώση τα Χρηματιστήρια στην Ευρώπη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019, 19:44
"Αγόρασαν προσδοκία" και απέφυγαν νέα πτώση τα Χρηματιστήρια στην Ευρώπη

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κλείνοντας σε θετικό έδαφος καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα νέα πως οι ΗΠΑ αναβάλλουν την επιβολή δασμών σε ορισμένα κινεζικά αγαθά.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% στις 372,64 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στο +0,92%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DΑΧ κέρδισε 0,6% στις 11.750 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε άνοδο 0,99% στις 5.363 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,33% στις 7.250 μονάδες.

Στην ευρωπεριφέρεια, ο ισπανικός IBEX κατέγραψε άνοδο 0,22%, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,36%, ενώ άνοδο της τάξης του 0,6% σημείωσε στην Πορτογαλία ο PSI 20.

Οι ΗΠΑ θα αναβάλουν την επιβολή δασμών σε συγκεκριμένα κινεζικά αγαθά έως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το γραφείο του εμπορικού αντιπροσώπου.

Η λίστα με τα προϊόντα που θα εξαιρεθούν περιλαμβάνει "κινητά τηλέφωνα, λαπτοπ, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, συγκεκριμένα παιχνίδια, οθόνες υπολογιστή και ορισμένα είδη ένδυσης και υπόδυσης.

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος αντέδρασε με άνοδο 1% στην είδηση. Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η ArcelorMittal είδε τη μετοχή της να σκαρφαλώνει ραγδαία κατά 5%.

Στο πολιτικό μέτωπο, οι ζυμώσεις συνεχίζονται στην ιταλική πολιτική σκηνή, με την γερουσία να αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει πότε θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί η πρόταση μομφής της Λέγκα κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Στο μεταξύ, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία γεννά ευλόγως φόβους για την μελλοντική πολιτική της Ρώμης έναντι των Βρυξελλών.

Οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν άνετη επικράτηση της ξενοφοβικής Λέγκα του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι ο οποίος θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, ενδεχομένως στο πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας με τη συντηρητική Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βυθίστηκε 2% σήμερα παρά την προσπάθεια επαναφοράς της χώρας  στην κανονικότητα. Το αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ που παρέμεινε κλειστό χθες λόγω διαμαρτυριών, άνοιξε εκ νέου σήμερα.

Παράλληλα, αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα συγκεντρώνουν οι κινεζικές αρχές κοντά στα σύνορα της ηπειρωτικής Κίνας με την ημιαυτόνομη πόλη - κράτος του Χονγκ Κονγκ, με το καθεστώς του Πεκίνου να απειλεί εμμέσως τους διαδηλωτές και να σημειώνει ότι "ζητούν την αυτοκαταστροφή τους".

Τέλος, η χθεσινή κατάρρευση του πέσο της Αργεντινής στο επίπεδο-ρεκόρ των 65 πέσος ανά δολάριο, μετά τη χειρότερη της αναμενόμενης επίδοση του φιλικού προς τις αγορές προέδρου Mauricio Macri στις προκαταρκτικές εκλογές της Κυριακής, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019, 19:44